Okurkový salát na krétský způsob
(Publikace: "Recepty pro mlsné jazýčky", 1999)
Suroviny:3 salátové okurky250 g sýru feta nebo balkánského sýru200 g černých oliv
Na jogurtovou omáčku:1 jogurt 2 lžíce smetany1/2 citrónu1 lžíce rostlinného olejesůl a čerstvě umletý pepř
Postup přípravy:Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a lžičkou vybereme semínka. Dužinu rozkrájíme na kostičky, vložíme do cedníku a osolíme. Za 30 minut okurky pustí šťávu; osušíme je do ubrousku. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Do hlubší mísy vložíme kostičky okurek a sýra. Vše polijeme jogurtovou omáčkou, promícháme. Lehce opepříme a případně osolíme. Ozdobíme černými olivami a podáváme dobře vychlazené. Salát můžeme též ochutit bylinkami a přidat malá rajčata.
Připrava jogurtové omáčky:V misce smícháme citrónovou šťávu, jogurt, smetanu, olej a ušleháme.
Poznámka DDK:
Vynikající a vydatný salát
ZPĚT do kapitolyHOME