Zapékané lilky s rajčaty
(Václav Bervida:"Arabské menu", ČTK Repro Praha, 1988, turecká a arabská kuchyně)
Všeobecně je míněno, že tento pokrm má původ v Turecku. Pochází však z Kavkazu a odkud se přes osmanské Turky dostal od Libanonu až na Balkán. Pokrm můžeme podávat jako samostatné vegetariánské jídlo, nejlépe s nepříliš složitým salátem. Obdobným receptem v DDK jsou "Zapečené lilky s tymiánem" a velmi příbuznými masitými obměnami všeobecně známou "musakou" řeckou a libanonskou.
Suroviny pro 6 porcí:
  • 2-3 středně velké lilky, podélně na plátky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 250 g tvrdého nastrouhaného sýra
  • 6 (nejméně) nakrájených rajčat na plátky
  • 1 svazek nasekané petrželky
  • 6-8 lžic oleje
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli

    Postup přípravy:
  • Na velké pánvi rozpálíme olej.
  • V nádobce smísíme vejce s mlékem, polovinou strouhaného sýra, solí a pepřem.
  • Do této směsi namočíme každý plátek lilku a po obou stranách osmažíme, aby získal zlatavý povrch.
  • Pak plátky vložíme do mirně vymaštěné zapékací misky
  • . Na ně položíme vrstvu plátků rajčat, zasypeme druhou polovinou sýra a petrželí.
  • Nahoru poklademe další vrstvu plátků z lilků a tak pokračujeme, až do vyčerpání surovin.
  • Všechny součásti zálivky smícháme v nádobě a nalijeme na položené vrstvy v zapékací misce.
  • Zapečeme v troubě při 180°C během asi 30 až 45 minut.
    Varianta:
    Plátky lilku neukládáme do vrstev na sebe, ale s rajčaty je rozložíme naplocho na pekáček a zalijeme zálivkou. V tomto případě se zapékací doba zkrátí asi o deset minut.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]