Dolmy aneb zelné listy plněné masem v citrónové omáčce - Sarmades me lachano avgolemono
(Martha Elefteriadu:"Řecká kuchyně", str. 150, Metramedia Praha, 2000, řecká kuchyně)
Suroviny:
800 g masa (hovězí a vepřové), umeleme2 menší cibule2 vejce2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky1 lžíce kopru1/2 šálku rozpuštěného másla1/2 šálku rýže1/2-1 kg hlávka zelí
Na omáčku:
1-2 citróny1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky1 šálek studeného mléka1 šálek vydušené šťávy
Postup přípravy:Hlávku zelí opatrně rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme v dostatku horké vody a rozprostřeme na desku nebo mísu - větší listy překrojíme. Mleté maso důkladně promícháme s dobře propláchnutou rýží, cibulkou, petrželkou, koprem, bílky, solí a pepřemLžičkou pak trochu směsi klademe na okraj zelných listů, stočíme je do válečku, okraje listů, tj. konce válečků, přehneme dovnitř. Naplněné válečky - "dolmy" klademe těsně vedle sebe do hlubšího kastrolu, jehož předtím posypeme zelnými odřezky. Osolíme, opepříme, podlijeme rozpuštěným máslem a horkou vodou, až jsou dolmy zcela ponořené. Zatížíme obráceným talířem a ještě pokličkou a vařime na mírném ohni asi 1 hodinu, až se voda téměř vpije a vypaří. Na dně zůstane hustá šťáva, kterou slijeme do hrnečku. Mezitím připravíme omáčku a dolmy opět zalijeme. Necháme je asi dvakrát přejít varem. Podáváme nejlépe s bílým chlebem a rajčatovým salátem.
Příprava omáčky:Mouku smícháme se šálkem mléka. Našleháme žloutky a pomalu do nich vmícháme šťávu z citrónů, mléko, mouku a nakonec vychladlou šťávu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME