Jamieho pečená mrkev s kmínem, tymiánem, máslem a vínem
(Jamie Oliver: Kuchař bez čepice se vrací, str. 219, Spektrum Grafik, Bánská Bystrica, 2003; vegetariánská kuchyně)

Suroviny pro 4 porce:
  • 450 g mladých mrkviček, oškrábaných, starší a delší šikmo nakrájíme)
  • 1/2 lžičky rozdrceného kmínu
  • 1 hrst čerstvých tymiánových lístků
  • 4 vrchovaté lžice másla
  • 1 sklenka vína "chardonnay" nebo jiného obdobného bílého vína (cca 200 ml)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 220°C.
  • Utrhneme asi metr alobalu, přeložíme napůl - použijeme ho pro jistotu zdvojený.
  • Všechno kromě vína, soli a pepře položíme doprostřed alobalu.
  • Zvedneme okraje alobalu, vytvoříme takovou misku a přilijeme víno.
  • Pak mrkev posolíme a opepříme a z alobalu vytvoříme uzavřený balíček, několika násobným přehnutím okrajů.
  • Pečeme asi 45 minut, tj. dokud mrkev nezměkne.
  • Pokud použijeme mrkev starší a většího v průměru tak pečeme déle - asi hodinu celkem.

    Poznámka DDK
    Mladá mrkvička
    - je pro tento pokrm jistě nejlepší, ale když ji nemáme můžeme použít klidně starou mrkev, jen ji šikmo nakrájíme na kratší kousky. Při pečení v alobalu máslo a víno vytvoří fantastickou omáčku.

    Vína odrůdy Chardonnay - je u nás k dispozici v obchodech, vínotékách i přes internet. Na valtických trzích v roce 2000 bylo nejvýše ohodnoceným vínem ledové víno Chardonnay, roč.1999 z akciové společnosti Vinné sklepy Valtice a získalo titul již po řadu let velmi ceněný CHAMPION XXXIV Valtických vinných trhů 2001. Slámová vína odrůdy Chardonnay byla vyrobena z nejvyzrálejších hroznů, které byly ještě po dobu 3 měsíců dosoušeny tak, že při lisování 21.února dosahoval mošt cukernatosti 38° ČNM. Následným kvašením byla vytvořena vína výrazného aromatu medové chuti se zbytkovým cukrem 130 g. Svým charakterem a způsobem lahvování je vhodné k dlouhodobému zrání. Víno je doporučováno jako aperitiv; podáváme je při teplotě 10 - 12° C. Odrůda Chardonnay se užívá nejen k výrobě bílého vína, ale její hrozny jsou také důležitou součástí pravého francouzského šampaňského. U nás má tradici, např. si z "Viniales" v Paříži si odvezli valtičtí vinaři stříbrnou medaili za slámové víno Chardonnay, které bylo navíc zařazeno mezi tisíc nejlepších vín světa

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]