Mrkev po vlámsku Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 109, Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny:
  • 450 g karotky
  • 1/4 šálku studené vody
  • 8 lžic másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 3 žloutky
  • 1/2 šálku tučné smetany
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 2 lžíce rozpuštěného čerstvého másla

    Postup přípravy:
  • Karotku očistíme a nakrájíme na asi 2,5 cm silná kolečka.
  • Pak ji pod poklicí pět minut blanšírujeme ve vroucí vodě, necháme okapat a vložíme do hrnce bohatě vymazaného máslem.
  • Zalijeme studenou vodou, přidáme máslo sůl a cukr.
  • Pod poklicí přivedeme k varu, zmírníme plamen a dusíme nejméně dvacet minut, dokud karotka nezměkne.
  • Každých pět minut hrncem zatřeseme, aby se obsah nepřichytil ke dnu.
  • Pět minut před dokončením vmícháme strouhanou pomerančovou kůru a pak odstavíme.
  • Žloutky smícháme se smetanou, petrželkou a rozpuštěným máslem.
  • Směs vlijeme do hrnce, opatrně zamícháme a vrátíme na mírný oheň.
  • Když začne omáčka houstnout (nesmí se vařit, jsou tam žloutky!), ihned podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]