Mrkev po vlámsku Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 109, Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny: 450 g karotky1/4 šálku studené vody8 lžic másla1/4 lžičky soli1 lžíce strouhané pomerančové kůry3 žloutky1/2 šálku tučné smetany1 lžíce sekané petrželky2 lžíce rozpuštěného čerstvého másla
Postup přípravy:Karotku očistíme a nakrájíme na asi 2,5 cm silná kolečka. Pak ji pod poklicí pět minut blanšírujeme ve vroucí vodě, necháme okapat a vložíme do hrnce bohatě vymazaného máslem. Zalijeme studenou vodou, přidáme máslo sůl a cukr. Pod poklicí přivedeme k varu, zmírníme plamen a dusíme nejméně dvacet minut, dokud karotka nezměkne. Každých pět minut hrncem zatřeseme, aby se obsah nepřichytil ke dnu. Pět minut před dokončením vmícháme strouhanou pomerančovou kůru a pak odstavíme. Žloutky smícháme se smetanou, petrželkou a rozpuštěným máslem. Směs vlijeme do hrnce, opatrně zamícháme a vrátíme na mírný oheň. Když začne omáčka houstnout (nesmí se vařit, jsou tam žloutky!), ihned podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME