Libanonský mutabbal - lilkové pyré s omáčkou tahini
(Recept ze seriálu: "Jak chutná Libanon", pro 4 - 6 osob, TV Spektrum 2001)

Suroviny:
  • 3 střední lilky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce omáčky "tahini"
  • 1 citrón
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Celé lilky, tak jak jsou ve slupce, opečeme pod (nebo nad) rozehřátým grilem, případně v horké troubě.
  • Když je slupka suchá a již opečená, lilky ochladíme a oloupeme.
  • Nebo, ještě lépe, když jejich změklou dužinu vyškrábneme pomocí lžíce do mísy.
  • Do mísy vložíme také rozmáčknutý česnek a asi tři špetky soli a dobře rozetřeme a rozmícháme na kaši.
  • Nejlépe, když si pomůžeme kuchyňskou technikou - robotem nebo ručním mixérem.
  • Přidáme omáčku se sezamových semínek "tahini" (koupíme v obchodech se zdravou výživou) a šťávu z citrónu.
  • Pak mícháme nebo mixujeme dokud není směs hladká.
  • Ochutnáme a přidáme podle potřeby další citrón, sůl, nebo tahiny podle chuti.
  • Podáváme s arabským chlebem nebo tady v Evropě s topinkami, třeba i k pečenému masu a nebo jen tak.

    Poznámka DDK:
    Tahini (tehina)
    - oblíbená omáčka ze sezamových semínek je dnes již běžně k dostání v prodejnách "zdravé výživy". Když tam ještě nebyla, mlel jsem si sezamová semínka sám. Opatřil mně je v kilovém množství náš hodný pan zelinář. Rozemílal jsem potřebné množství na elektrickém mlýnku na kávu, do kterého jsem postupně přikapával potřebné množství olivového oleje - k úpravě viskozity omáčky. Skladujeme uzavřené v lednici, přelité slabou vrstvou olivového oleje. Terd již tyto kouzla nejsou třeba, omáčka tahini je k dostání ve všech "dobrých"obchodech.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]