Libanonský mutabbal - lilkové pyré s omáčkou tahini
(Recept ze seriálu: "Jak chutná Libanon", pro 4 - 6 osob, TV Spektrum 2001)
Suroviny:3 střední lilky2 stroužky česneku4 lžíce omáčky "tahini"1 citrónsůl podle chuti
Postup přípravy:Celé lilky, tak jak jsou ve slupce, opečeme pod (nebo nad) rozehřátým grilem, případně v horké troubě. Když je slupka suchá a již opečená, lilky ochladíme a oloupeme. Nebo, ještě lépe, když jejich změklou dužinu vyškrábneme pomocí lžíce do mísy. Do mísy vložíme také rozmáčknutý česnek a asi tři špetky soli a dobře rozetřeme a rozmícháme na kaši. Nejlépe, když si pomůžeme kuchyňskou technikou - robotem nebo ručním mixérem. Přidáme omáčku se sezamových semínek "tahini" (koupíme v obchodech se zdravou výživou) a šťávu z citrónu. Pak mícháme nebo mixujeme dokud není směs hladká. Ochutnáme a přidáme podle potřeby další citrón, sůl, nebo tahiny podle chuti. Podáváme s arabským chlebem nebo tady v Evropě s topinkami, třeba i k pečenému masu a nebo jen tak.
Poznámka DDK:
Tahini (tehina) - oblíbená omáčka ze sezamových semínek je dnes již běžně k dostání v prodejnách "zdravé výživy". Když tam ještě nebyla, mlel jsem si sezamová semínka sám. Opatřil mně je v kilovém množství náš hodný pan zelinář. Rozemílal jsem potřebné množství na elektrickém mlýnku na kávu, do kterého jsem postupně přikapával potřebné množství olivového oleje - k úpravě viskozity omáčky. Skladujeme uzavřené v lednici, přelité slabou vrstvou olivového oleje. Terd již tyto kouzla nejsou třeba, omáčka tahini je k dostání ve všech "dobrých"obchodech.
ZPĚT do kapitolyHOME