Zapečené lilky s mozzarelou a tymiánem
Suroviny:350 g lilkusůl500 g rajčatolivový olejprovensálské koření170 g dušené šunky150 g mozzarely130 g loupaných rajčat v konservě 3 lžíce rajčatového protlaku30 ml suchého bílého vínacukr2 stroužky česneku50 ml smetany ke šlehánítymián
Postup přípravy:Lilky nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka, osolíme a necháme nejméně půl hodiny vypotit na sítku. Mezitím rajčata nakrájíme na kostičky a krátce i se šťávou podusíme. Přidáme protlak, sůl, cukr, tymián, zamícháme a krátce povaříme. Do omáčky vlijeme smetanu, dochutíme prolisovaným česnekem a už nevaříme. Lilky osušíme a na oleji opečeme. Zapékací misku vymažeme olejem a rozložíme na ní lilky, nakrájená rajčata a vše posypeme provensálským kořením. Na zeleninu položíme plátky šunky, na nudličky nakrájenou mozzarelu a pokapeme vínem. Postup opakujeme až do vyčerpání surovin. V troubě zapečeme při 180°C během 20-25 minut. Před podáváním zalijeme lilky rajčatovou omáčkou a ozdobíme tymiánem.
ZPĚT do kapitolyHOME