Pyré z lilků Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", str. 192, české vydání Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny:3 středně velké lilky2 lžíce olivového oleje100 g sekaných žampionů1 strouhaná cibule2 lžíce másla2 lžíce hladké mouky1 šálek mléka1 lžíce sekané petrželky1/3 šálku strouhaného sýra "gruyére"sůl a pepř
Postup přípravy:Z lilků odřízneme konce stopek a dáme na dvacet minut do horké trouby (200°C). Čas od času je obrátíme, aby se opekly stejnoměrně. Slupky necháme zčernat a zlehka opálit. Když je dužina měkká, lilky vyndáme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a velmi jemně dužinu nasekáme a dáme okapat na sítko. V pánvi rozpálíme olivový olej, na něm dusíme houby až se z nich odpaří všechny šťáva, pak přidáme cibuli a po třech minutách odstavíme. V rendlíku rozpustíme máslo, nasypeme do něho mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Pomalu přiléváme mléko a mícháme až směs začne houstnout.Přidáme dužinu z lilků, žampióny, cibuli, petržel, sůl a pepř. Dobře promícháme a 10 minut podusíme. Nakonec přidáme sýr, přitom stále mícháme dokud se sýr nerozpustí.
ZPĚT do kapitolyHOME