Makedonské lilky s rajčaty - Jadenija od domati i modri patladžani
(D. Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", Makedonie, str. 47, Avicena 1988, balkánská kuchyně)
Suroviny:3 baklažány (lilky)1 kg rajčat1 cibule1 lžíce strouhankyšpetka mletého pepřesůlolejpetrželová naťhladká mouka
Příloha: chléb, pečivo, nebo brambory
Postup přípravy:Lilky nakrájíme na podélně na řezy asi 1 cm silné a necháme je posypané solí vypotit na cedníku asi půl hodiny.Krátce je pak omyjeme, osušíme v utěrce, potřeme rozmačkaným česnekem a lehce obalíme v hladké mouce.V tukové lázni pláty lilků jen krátce, ale prudce osmažíme a pak uschováme na teplém místě.Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky.Na oleji na pánvi zpěníme cibuli, přidáme nakrájené papriky, nasekanou petrželku, strouhanku a pepř.Osmahneme a přidáme nakrájená rajčata.V případě potřeby zalijeme malým množstvím vody a dáme zvolna vařit (nezapomeneme občas zamíchat!).Na talíř narovnáme opečené lilky a přidáme rajčatovou omáčku, můžeme posypat strouhaným tvrdým sýrem.Jako přílohu podáváme s chleb, rohlíky, nebo brambory.
Španělské lilky s rajčaty - Aubergines á l´Espangole
(Vilém Vrabec: "Teplá Kuchyně", str. 270, StZd. Nakladatelství 1961, španělská kuchyně)
Suroviny:menší štíhlejší lilkytvrdší rajčata, na plátkysůlolivový olejcitrón
Postup přípravy:Lilky omyjeme a na stranách lilků uděláme 4-5 hlubších klínovitých zářezů, které osolíme.Do každého zářezu zastrčíme po jednom plátku rajčete.Upravené lilky narovnáme těsně vedle sebe do kastrolu vytřeného olejem.Povrch lilků pokapeme olejem a citrónovou šťávou.Zakryté v troubě dusíme 15-20 minut.Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými nebo opékanými bramborami a případně se šťávou (např. z masa nebo s hnědou španělskou, popřípadě se špekovou omáčkou)
ZPĚT do kapitolyHOME