Makedonské lilky s rajčaty - Jadenija od domati i modri patladžani
(D. Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", Makedonie, str. 47, Avicena 1988, balkánská kuchyně)

Suroviny:
  • 3 baklažány (lilky)
  • 1 kg rajčat
  • 1 cibule
  • 1 lžíce strouhanky
  • špetka mletého pepře
  • sůl
  • olej
  • petrželová nať
  • hladká mouka
    Příloha: chléb, pečivo, nebo brambory
    Postup přípravy:
  • Lilky nakrájíme na podélně na řezy asi 1 cm silné a necháme je posypané solí vypotit na cedníku asi půl hodiny.
  • Krátce je pak omyjeme, osušíme v utěrce, potřeme rozmačkaným česnekem a lehce obalíme v hladké mouce.
  • V tukové lázni pláty lilků jen krátce, ale prudce osmažíme a pak uschováme na teplém místě.
  • Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky.
  • Na oleji na pánvi zpěníme cibuli, přidáme nakrájené papriky, nasekanou petrželku, strouhanku a pepř.
  • Osmahneme a přidáme nakrájená rajčata.
  • V případě potřeby zalijeme malým množstvím vody a dáme zvolna vařit (nezapomeneme občas zamíchat!).
  • Na talíř narovnáme opečené lilky a přidáme rajčatovou omáčku, můžeme posypat strouhaným tvrdým sýrem.
  • Jako přílohu podáváme s chleb, rohlíky, nebo brambory.

    Španělské lilky s rajčaty - Aubergines á l´Espangole
    (Vilém Vrabec: "Teplá Kuchyně", str. 270, StZd. Nakladatelství 1961, španělská kuchyně)

    Suroviny:
  • menší štíhlejší lilky
  • tvrdší rajčata, na plátky
  • sůl
  • olivový olej
  • citrón
    Postup přípravy:
  • Lilky omyjeme a na stranách lilků uděláme 4-5 hlubších klínovitých zářezů, které osolíme.
  • Do každého zářezu zastrčíme po jednom plátku rajčete.
  • Upravené lilky narovnáme těsně vedle sebe do kastrolu vytřeného olejem.
  • Povrch lilků pokapeme olejem a citrónovou šťávou.
  • Zakryté v troubě dusíme 15-20 minut.
  • Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými nebo opékanými bramborami a případně se šťávou (např. z masa nebo s hnědou španělskou, popřípadě se špekovou omáčkou)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]