Gratin z baklažánů po provensálsku - Gratin d'aubergines provencale
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 266, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Suroviny:1-2 baklažányolej na smažení sůl6 rajčat4 listy bazalky1 lžíce olivového oleje1 lžička tymiánupetrželka 100 g strouhaného sýra
Postup přípravy:Oloupané baklažány nakrájíme podélně na řezy asi 1 cm silné a dáme je posypané solí vypotit na cedník, asi na půl hodiny. Pak řezy krátce omyjeme a osušíme v utěrce.V tukové lázni je krátce osmažíme a vyjmeme na teplé místo. Rajčata rozkrájíme na půlky, zbavíme jadérek a dáme do kastrolu s olivovým olejem, česnekem, bazalkou, petrželkou, tymiánem a dusíme na silném ohni až se voda vypaří. Měkká rajčata prolisujeme, osolíme a opepříme. Na zapékací mísu dáme nejdříve kašovinu z rajčat, na ni vrstvu usmažených baklažánů, posypaných hustě sýrem. Tak pokračujeme až mísu naplníme, dáme ji na 20 minut zapéci. Je to pokrm stejně dobrý horké i studený.
ZPĚT do kapitolyHOME