Baklažánový kaviár - Caviar d'aubergines
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 265, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 1-2 baklažány
  • cibule šalotka
  • sklenice olivového oleje
  • 2-3 tvrdé rajčata
  • lžíce jemně sekané petrželky
  • sůl a pepř
  • stroužek česneku

    Postup přípravy:
  • Baklažány dáme vcelku do středně horké trouby, kde je necháme až jsou na dotek měkké a slupka začne praskat.
  • Rajčata oloupeme (nejlépe se nám to zdaří, když je na malou chvíli ponoříme do vařící vody), zbavíme jadérek a dužinu nadrobno nakrájíme.
  • Upečené baklažány oloupeme, nasekáme rovněž na malé kousky a promícháme s rajčaty.
  • Nastrouháme nebo protlačíme česnek a cibuli.
  • Vše vložíme do salátové mísy, posolíme, opepříme a dobře promícháme.
  • Pak přidáme za stálého míchání a po kapkách olej (jako u majonézy). Uložíme do chladna a před podáváním posypeme petrželkou.

    Baklažánový kaviár
    - je od nepaměti znám a běžně připravován zejména na Balkáně a v celé jižní Evropě tam, kde byl baklažán domovem. Jamie Oliver, recept poněkud šikovně poangličtil (?) a upravil tak, aby byl v televizi zajímavější a nazval ho "Kaviár hochů z Essexu". Tento duplicitní Jamieho recept jsem také uvedl v této kapitole týkající se přípravy baklažánů. Nedá se nic dělat nic nového pod sluncem nevymyslí ani sám velký šéfkuchař Jamie Oliver. Jen to vše většinou pěkně upraví vhodně pro TV a obohatí relaci svým povídáním, aby to bylo hlavně komerčně zajímavé.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]