Baklažánový kaviár - Caviar d'aubergines
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 265, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Suroviny:1-2 baklažánycibule šalotkasklenice olivového oleje 2-3 tvrdé rajčatalžíce jemně sekané petrželkysůl a pepřstroužek česneku
Postup přípravy:Baklažány dáme vcelku do středně horké trouby, kde je necháme až jsou na dotek měkké a slupka začne praskat. Rajčata oloupeme (nejlépe se nám to zdaří, když je na malou chvíli ponoříme do vařící vody), zbavíme jadérek a dužinu nadrobno nakrájíme. Upečené baklažány oloupeme, nasekáme rovněž na malé kousky a promícháme s rajčaty. Nastrouháme nebo protlačíme česnek a cibuli. Vše vložíme do salátové mísy, posolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak přidáme za stálého míchání a po kapkách olej (jako u majonézy). Uložíme do chladna a před podáváním posypeme petrželkou.
Baklažánový kaviár
- je od nepaměti znám a běžně připravován zejména na Balkáně a v celé jižní Evropě tam, kde byl baklažán domovem. Jamie Oliver, recept poněkud šikovně poangličtil (?) a upravil tak, aby byl v televizi zajímavější a nazval ho "Kaviár hochů z Essexu". Tento duplicitní Jamieho recept jsem také uvedl v této kapitole týkající se přípravy baklažánů. Nedá se nic dělat nic nového pod sluncem nevymyslí ani sám velký šéfkuchař Jamie Oliver. Jen to vše většinou pěkně upraví vhodně pro TV a obohatí relaci svým povídáním, aby to bylo hlavně komerčně zajímavé.
ZPĚT do kapitolyHOME