Gratinovaný lilek - Eggplants au Gratin
(Recept od Leah Patak z Vancouveru v Kanadě, balkánská kuchyně, březen 2005)
Suroviny pro 8 porcí:1,4 kg lilků, na kostky 2,5 cm5 lžic olivového oleje2 cibule, nakrájené najemno500 g mletého hovězího1 malá konzerva (398 ml) rajčat, nasekané1 lžička rajčatového protlaku1-3 stroužky česneku, rozdrcené1 šálku bílého vína 1 šálku šlehačky1 lžička provensálského koření (tymián a rozmarýn)1 šálek tvrdého sýrusůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
Oloupaný (není nutné) lilek omyjeme a nakrájíme na asi 1/2 centimetrové plátky a ty pak na 2,5 cm kostky.V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme na středně prudkém ohni olivový olej, přidáme nakrájený lilek a necháme dělat na ohni asi 20 minut, za občasného míchání. Změklý lilek prozatím dáme na talíři stranou.Nakrájenou cibuli orestujeme asi 5 minut do sklovita na kastrolu, na kterém jsme dělali lilky.Přidáme zbývající suroviny: hovězí maso, rozsekaná rajčata, rajčatový protlak, bílé víno, česnek, bylinky, sůl, pepř a smetanu.Vaříme dalších 10 minut za občasného míchání.Polovinu připraveného množství lilku rovnoměrně rozprostřeme ve vymazané pečící mise (23 x 33 cm), překryjeme polovinou připravené rajčatové omáčky s mletým masem.Na tuto vrstvu rozložíme druhou polovinu lilků a zalijeme zbytkem omáčky.Nakonec povrch posypeme tvrdým sýrem a vše zapečeme v předehřátí troubě při 175°C asi během 30 minut.
ZPĚT do kapitolyHOME