Pařížský květák zapečený v bešamelu
("Prima varečka" TV Prima, červen 2000, Petr Rychlý)
Suroviny:1 květák200 g ementálu část na silnější hranolky a část nastrouhat100 g uzeného masa na silnější proužky
Na omáčku bešamel:60 g másla3 lžíce mouky250 ml mléka1 žloutekpepř, sůl
Příloha: láhev červeného vína
Postup přípravy:Květák uvaříme ve vodě, avšak ne příliš doměkka.Do částečně uvařeného květáku vpichujeme hranolky nakrájené z ementálu a uzeného masa.Přečnívající konce uřízneme do úrovně květáku.
Připravíme hustý sýrový bešamel:
Z másla a tuku připravíme světlou jíšku a postupně do ní přidáváme studené mléko a rozmícháváme na vodní lázni do hladka (bešamel).Pak přidáme poměrně dost pepře a přiměřeně osolíme a nakonec vmícháme ještě za tepla část nastrouhaného sýra.Vymažeme pekáč a na něho umístíme prošpikovaný květák, který potřeme poměrně hustým sýrovým bešamelem.Pak to strčíme do trouby a zapečeme.Podáváme s černým pečivem a lahvičkou červeného vína.
ZPĚT do kapitolyHOME