Květák "á la Ostende" Anuše Kejřové
(Anuše Kejřová-Nápravníková:"Úsporná kuchařka", str. 95, vydání r. 1909)

Suroviny:
  • květák
  • sůl
  • máslo
    Na omáčku:
  • 125 ml smetany
  • 30 g čajového másla
  • citrónová šťáva na dochucení
    Příloha: nové brambory s kmínem a petržílkou

    Postup přípravy:
  • Květák uvaříme v osolené vodě se lžičkou másla doměkka. Uvařený květák scedíme a nalijeme na něj omáčku.
    Příprava citrónové omáčky:
  • V hrnečku rozkvedláme smetanu s čajovým máslem a přidáme několik kapek citrónové šťávy.
  • Kolem květáku naklademe doměkka uvařené nové brambory s kmínem a zelenou petržílku.
  • Na talíři polijeme květák připravenou omáčkou.
    »". . . Moje dceruška byla u Vás a z vážné, hloubající dívky, dosud nesamostatné, stala se čiperná, starostlivá a energická hospodyňka. Mám z ní velkou radost a budu Vám vždy vděčnou, že jste ji tak pro příští život vychovala. . . "«

    (B. Fialková, choť velkobchodníka, dopis autorce "Úsporné kuchařky", 1920)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]