Grilované plátky lilku s rajčaty a mozzarelou
(Dana Obermajerová, časopis ONA DNES" červenec 2006, řecká kuchyně)
Suroviny:2-3 lilky, na plátky, asi 1 cm silné3 větší rajčata, na plátky250 g mozzarelly, na plátky100 ml olivového oleje1 lžíce citrónové šťávy2 stroužky česneku, prolisovanéhrst listků čerstvé bazalkysůl a čerstvě mletý pepř
Příloha: čerstvé bílé pečivo
Postup přípravy:Plátky lilků osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut vypotit.Mezitím připravíme česnekovou marinádu (viz níže).Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo papírovým ubrouskem.Osušený lilek opečeme na rozpáleném grilu nebo na pánvi z obou stran a po upečení plátky potřeme česnekovou merinádou.Podáváme tak, že vždy mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly, plátek rajčete a posypeme např. lístky bazalky.Nabízíme s čerstvým bílým pečivem.
Příprava česnekové marinády:smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli.
Poznámka DDK: - bazalku můžeme nahradit jinými čerstvými bylinkami např. oreganem, saturejkou, rozmarýnem a pod.
ZPĚT do kapitolyHOME