Kapustové karbanátky s uzeným masem
("Prima vařečka", TV Prima, 2000)
Kapusta nikdy nechyběla na dvorních hostinách v mezopotámském Babylonu. Král Nabuchodonozor na ni totiž nedal dopustit, neboť mu pomáhala zbavit se kocoviny. A tu on míval dost často. Jeho víra měla opodstatnění. Kapusta obsahuje velké množství minerálů, vitamínů i vody, jež tělo potřebuje, aby rychleji zvládlo důsledky požití nadměrného množství alkoholu. Všechny pěstované kultivary kapusty jsou kromě vitamínů a minerálů i výtečným zdrojem vlákniny, důležité pro snížení hladiny cholesterolu a prevenci nádorů tlustého střeva. Zanedbatelný není také obsah kvalitních rostlinných bílkovin. Problémem kapusty je však nadýmavost. Proto se nedoporučuje lidem po operacích, těhotným i kojícím ženám, odpustit by si ji měly osoby se zažívacími problémy a srdečními chorobami. Nepatří ani do jídelníčku nepohyblivých seniorů. Nadýmavost se dá ale částečně snížit, když se kapusta vaří bez pokličky a přidá se k ní vhodné koření – kmín, saturejka, koriandr, zázvor, semínka fenyklu. Kapusta u nás však nepatří k moc oblíbeným druhům zeleniny. Pravý labužník na ni ale nedá dopusti. Musí se s ní ale umět pracovat, pak se z ní dá připravit mnoho lahodných jídel. Nejlíp se snáší s česnekem třeba v zadělávaném vepřovém mase, dusí-li se společně se skopovým, příjemně zjemní jeho chuť a nebo ve směsích na smažené kapustové karbanátky nebo řízky. Jediné, s čím se kapusta nesrovná, je kombinace se sladkými ingrediencemi, medem či javorovým sirupem (Novinky.cz).
Kapustové karbanátky - ilustrační fotoSuroviny:
  • 500 g kapusty
  • 200 g strouhanky
  • 80 g másla
  • 60 g cibule
  • 100 g uzeného masa
  • 3 vejce
  • česnek
  • muškátový květ
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
    Na omáčku:
  • kečup, nastrouhaný modrý sýr (niva), bílý pepř, pažitka, sůl

    Postup přípravy:
  • Kapustu uvaříme ve slané vodě a pak jemně nakrájíme.
  • V misce umícháme máslo, vejce, na másle usmaženou cibulku, sůl, pepř, muškátový květ a uzené maso ukrájené na kousky.
  • Po zhoustnutí směsi přidáme strouhanku a vše řádně propracujeme.
  • Z hmoty vytvoříme karbanátky, které obalujeme ve vejci a strouhance a smažíme pomalu asi 4 minuty dozlatova.
  • Podáváme s omáčkou připravenou smícháním nastrouhaného modrého sýra, kečupu, bílého pepře a pažitky. Omáčku podle chuti osolíme.

    Kapustové karbanátky s vepřovým masem
    ("Evropská menu", recept z kalendáře, vydal REDA a.s., 2006)

    Suroviny:
  • 500 g kapusty
  • 200 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 50 g prorostlé slaniny
  • sůl a mletý pepř
  • strouhanka, dle potřeby
  • olej na smažení
    Příloha: vařené brambory a salát ze syrové zeleniny

    Postup přípravy:
  • Kapustu omyjeme a uvaříme ve slané vodě.
  • Měkkou kapustu necháme okapat a spolu s masem a cibulí pomeleme.
  • (Poznámka DDK: Pokud použijeme již umleté maso, tak kapustu i cibuli najemno nasekáme nožem nebo nahrubo rozmixujeme).
  • Přidáme sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby směs byla patřičně hustá.
  • Ze směsi vytvoříme malé karbanátky, obalíme ve strouhance a usmažíme na rozehřátém ole
  • Podáváme s vařenými brambory a libovolným salátem ze syrové zeleniny.

    Kapustové karbanátky se sýrem roquefort
    (Z rodinných výpisků receptů od paní Marie Volákové z Kralup nad Vltavou, do DDK zapsáno v únoru 2001, česká kuchyně)

    Suroviny:
  • 1 středně velká kapusta
  • 150 g roquefort (rokfóru)
  • strouhanka namočená v mléce
  • 2 vejce
  • sůl a mletý pepř
  • 50 g másla
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • worcesterová omáčka na dochucení- není nutná
  • olej na smažení
    Příloha: vařené brambory a salát ze syrové zeleniny

    Postup přípravy:
  • Kapustu omyjeme, rozpůlíme a uvaříme ve slané vodě.
  • Měkkou kapustu necháme okapat a najemno ji nasekáme nožem.
  • Rozmícháme máslo, vejce, strouhanku namočenou předem v mléce, sůl, pepř, česnek protlačený nebo rozetřený se solí, popřípadě dochutíme worcesterovou omáčku a vše dobře promícháme.
  • Do směsi přidáme nadrobno rozsekanou kapustu a rozdrobený sýr roquefort (rokfór) a opět promícháme.
  • Z vytvořené směsi surovin utvoříme malé karbanátky a na rozehřátém oleji je rychle usmažíme.
  • Podáváme s vařenými brambory, tatarskou omáčkou a libovolným salátem ze syrové zeleniny.
    Podobné složení mají i kapustové řízky. Rozdíl je v tom, že se směs surovin s rozsekanou kapustou vytvaruje do oválných řízečků, které obalíme v "trojobalu" a teprve usmažíme - no stejně jako řízky. Podáváme s různě upravenými brambory a pokrm můžeme směle nabídnout i vegetariánům.
    Kapustové řízky
    (Z rodinných výpisků receptů od paní Marie Volákové z Kralup nad Vltavou, do DDK zapsáno v únoru 2001, česká kuchyně)

    Suroviny:
  • 500 g kapusty
  • sůl a pepř
  • 30 g másla
  • 20 g cibulky najemno nakrájené
  • 1 vejce
  • asi 100 - 150 g strouhanky
  • tuk na smažení
    Na trojobal: mouku, rozšlehané vejce a strouhanku - (ve třech talířích každou položku zvlášť)

    Postup přípravy:
  • Kapustu omyjeme, rozpůlíme a uvaříme ve slané vodě asi během 15 minut.
  • Povařenou kapustu umeleme nebo najemno nasekáme.
  • Na tuku osmažíme najemno pokrájenou cibulku, přidáme nasekanou kapustu, pak podle chutí osolíme a opepříme.
  • Podlijeme vývarem z kapusty a ještě spolu vše doměkka podusíme.
  • Do podušené ale již vychladlé kapustové směsi přidáme vejce, strouhanku podle potřeby a nasekanou zelenou petrželku.
  • Ze směsi tvoříme oválné asi 1,5 cm silné placičky.
  • Každou placičku postupně obalíme v trojobalu a usmažíme jako řízky dozlatova.
  • Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]