Červená řepa s petrželovým máslem
(Časopis "Naše krásná zahrada", 9 ročník, 12, 2004)
Červená řepa - je ceněna především pro svoji celoroční dostupnost, obsah nutričních látek a výbornou chuť. Jemnou konzistenci a nejlepší chuť mají jen nedorostlé mladé bulvy do průměru 5 cm. Ty se jedí čerstvé nebo se mrazí. Větší bulvy se musí tepelně kuchyňsky zpracovat vařením, dušením, zaděláváním nebo pečením. Před vařením bulvu opereme kartáčem pod proudem tekoucí vody a osušíme. Kořínky neodkrajujenme, listy odstřihneme 1 až 2 cm nad bulvou, aby při vaření neunikala šťáva a nevyluhovalo se barvivo. Do vody přidáme trochu citrónové šťávy, vodu uvedem k varu, vložíme řepu a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut (v tlakovém hrnci asi 20 minut). Správně uvařené bulvy lze snadno tence oloupat. Mohou se využít teplé nebo studené.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 kg mladé červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky celého pepře a 2 lžičky celého koriandru, utlučené nahrubo
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • sůl
    Na petrželové máslo:
  • 1 svazek petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g změklého másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř
    Pomůcka: sáček na pečení

    Postup přípravy:
    Příprava petrželového másla:
  • Petržel omyjeme a listy otrháme, přidáme oloupaný česnek, citrónovou šťávu, 2 až 3 lžíce vody a připravíme pyré. Vmícháme změklé máslo, osolíme a opepříme.
    Příprava červené řepy a podávání:
  • Červenou řepu důkladně omyjeme, odstřihneme listy a několik z nich dáme stranou.
  • Bulvy lehce pokapeme olivovým olejem. Pepř a koriandr utlučeme nahrubo, smícháme s 1/2 lžičkou soli a směsí posypeme řepu.
  • Pak ji vložíme do sáčku na pečení a zalijeme zeleninovým vývarem. Sáček uzavřeme na povrchu propíchneme vidličkou a postavíme do nádoby na pečení.
  • Pečeme zhruba 1 hodinu v troubě předehřáté na 200°C.
  • Řepu vyjmeme z pečícího sáčku, necháme trochu vychladnout a slupku tence oloupáme. Bulvy podélně překrojíme. Rozdělíme na talíře, odzdobně proložíme listy, které jsme si dali stranou.
  • Na každou porci přidáme lžící petrželového másla a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]