Červená řepa s petrželovým máslem
(Časopis "Naše krásná zahrada", 9 ročník, 12, 2004)Červená řepa - je ceněna především pro svoji celoroční dostupnost, obsah nutričních látek a výbornou chuť. Jemnou konzistenci a nejlepší chuť mají jen nedorostlé mladé bulvy do průměru 5 cm. Ty se jedí čerstvé nebo se mrazí. Větší bulvy se musí tepelně kuchyňsky zpracovat vařením, dušením, zaděláváním nebo pečením. Před vařením bulvu opereme kartáčem pod proudem tekoucí vody a osušíme. Kořínky neodkrajujenme, listy odstřihneme 1 až 2 cm nad bulvou, aby při vaření neunikala šťáva a nevyluhovalo se barvivo. Do vody přidáme trochu citrónové šťávy, vodu uvedem k varu, vložíme řepu a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut (v tlakovém hrnci asi 20 minut). Správně uvařené bulvy lze snadno tence oloupat. Mohou se využít teplé nebo studené.
Suroviny pro 4 osoby:1 kg mladé červené řepy2 lžíce olivového oleje2 lžičky celého pepře a 2 lžičky celého koriandru, utlučené nahrubo50 ml zeleninového vývarusůl
Na petrželové máslo:1 svazek petržele2 stroužky česneku2 lžíce citrónové šťávy100 g změklého máslasůl a čerstvě mletý pepř
Pomůcka: sáček na pečení
Postup přípravy:
Příprava petrželového másla:Petržel omyjeme a listy otrháme, přidáme oloupaný česnek, citrónovou šťávu, 2 až 3 lžíce vody a připravíme pyré. Vmícháme změklé máslo, osolíme a opepříme.
Příprava červené řepy a podávání:Červenou řepu důkladně omyjeme, odstřihneme listy a několik z nich dáme stranou.Bulvy lehce pokapeme olivovým olejem. Pepř a koriandr utlučeme nahrubo, smícháme s 1/2 lžičkou soli a směsí posypeme řepu.Pak ji vložíme do sáčku na pečení a zalijeme zeleninovým vývarem. Sáček uzavřeme na povrchu propíchneme vidličkou a postavíme do nádoby na pečení. Pečeme zhruba 1 hodinu v troubě předehřáté na 200°C.Řepu vyjmeme z pečícího sáčku, necháme trochu vychladnout a slupku tence oloupáme. Bulvy podélně překrojíme. Rozdělíme na talíře, odzdobně proložíme listy, které jsme si dali stranou.Na každou porci přidáme lžící petrželového másla a podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME