Chřest vařený po francouzsku 2x
Chřest po provensálsku - Asperges á la provence
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 28, Svépomoc Praha, 1989, francouzská kuchyně)
Suroviny:1 kg chřestusůl5 lžic máslašpetka cukru
Na omáčku3 stroužky česnekuhrst lístků bazalky1/2 šálku panenského olivového oleje50 g rokfóru (nivy)
Postup přípravy:Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté konce stonků, opláchneme a svážeme do svazků po 6-8 kusech. Svazky vložíme do nádoby s osolenou vodou tak, aby byly ponořeny, přidáme špetku cukru a za mírného varu uvaříme doměkka. Vidličkou zkusíme jestli jsou dostatečně měkké, pak je scedíme (vývar můžeme použít k přípravě zeleninové polévky). Uvařený chřest velmi opatrně rozdělíme na talíře, zde urovnáme a polijeme souběžně připravenou omáčkou.
Příprava omáčky:Sýr nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou, smícháme s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a jemně nasekanou bazalkou. Směs šleháme nebo mixujeme až se suroviny spojí.
nahoru
Poznámka DDK:
Chřest po vlámsku - je původem rovněž z Francie, a to z nejseverněji položené kulinářské oblasti souhrně nazývanou "Nord". Teplý vařený chřest je zde podáván s máslovo-žloutkovou omáčkou připravenou poněkud odlišně. Tato oblast francouzských Flander je v kulinářském ohledu typickou pohraniční oblastí, kde se lehká a velice rozmanitá francouzská kuchyně snoubí s poněkud hutnější a "gruntovnější" sousední kuchyní belgickou, ovlivňovanou kuchyní holandskou. Hlavní poklad oblasti Nord, kam ještě se řadí oblast Picardie a Artois, je právě zelenina.
Chřest po vlámsku - Asperges á la flamande
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 265, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:1,5 kg chřestu2 žloutky z vajec uvařených natvrdo1 citrón150 g máslapepřnasekané bylinky: kerblík a pažitka
Postup přípravy:V míse rozmělníme žloutky vařené natvrdo a přidáme za stálého míchání po troškách rozpuštěné vřelé máslo. Do vzniklé omáčky přidáme nasekaný kerblík a nůžkami nastřihanou pažitku. Touto omáčkou polijeme na talířích srovnané tyčinky vařeného chřestu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME