Chřest zapékaný podle maďarského způsobu – Asperges á la Hongrois
( Kulinarnaja kniga a Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně", str. 250, SZdN Praha, 1961, maďarská kuchyně)
Suroviny:2 kg chřestu 10 g cukru50 g strouhané housky 60 g másla 400 g smetany1 žloutek6 g sladké mleté paprikysůl 80 g tvrdého sýrazelená petrželka
Příloha: vařené brambory
Postup přípravy:Očistěný chřest nařežeme na 2-3 cm kousky (nebo použijeme pouze jen špičky chřestu), uvaříme doměkka v osolené a mírně oslazené vodě a scedíme sítem. Strouhanou housku mírně osmahneme na másle, přidáme ke smetaně ochucené solí, paprikou, cukrem a vše velmi dobře rozmícháme se žloutkem. Hlubokou ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a poklademe do ní polovinou připraveného chřestu. Zalijeme polovinou ochucené smetanové směsi. Na první vrstvu narovnáme zbyvající chřest a zalijeme zbytkem smetanové směsi. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a vložíme do předehřáté trouby (180°C) a upečeme povrch dozlatova (asi za 15 minut). Hotový pokrm vyjmeme a posypeme jemně nasekanou natí zelené petrželky.
Poznámka DDK:
Recept podle Viléma Vrabce - je poněkud jednodušší; použijeme asi 1 kg chřestu, který očistíme, uvaříme a necháme okapat na cedníku. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, na dno nalijeme polovinu kyselé smetany (100 ml) posypeme polovinou na másle osmažené housky (30 g) a do ní vložíme všechen uvařený chřest. Povrch chřestu polijeme zbylou smetanou (100 ml) a posypeme sladkou mletou paprikou a přidáme druhou část na másle osmažené housky (30 g). Vložíme do předehřáté trouby (180°C) a během 15 minut zapečeme.
ZPĚT do kapitolyHOME