Chřest vařený s maltézkou omáčkou - Asperges á la Maltaise
(Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně", str. 250, SZdN Praha, 1961, francouzská kuchyně)
Chřest - není jen delikatesa a oblíbená pochoutka gurmánů, ale také léčí. Prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, při poruchách funkce jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce, krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, kdy ulevuje bolesti zad. Je bohatý na vlákniny a je proto vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávícího traktu. Díky snadné stravitelnosti byl zařazen do šetřivých diet. Má vysoký obsah vody, bílkovin, ale málo sacharidů a lipidů. Také relatvně vysoký obsah esenciálních (tělu nepostradatelných) aminokyselin. Významně jsou zde zastoupeny vitamíny A, B1, B2, C, E, niacin a kyselina listová. Energetická hodnota je 910 kJ/kg.
Suroviny:
  • 800 g vařeného chřestu = 1 kg syrového chřestu
  • zelená petrželka
  • 400 ml maltézké omáčky "Sauce á la Maltaise"
    Na maltézkou omáčku "Sauce á la Maltaise":
  • 400 ml holandské omáčky
  • 1 červený pomeranč

    Postup přípravy:
  • Uvařený očištěný a oloupaný chřest upravíme na nahřátou mísu a posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželkou.
  • Hlavičky chřestu polijeme jen částí omáčky a zbylou omáčku podáváme zvlášť s omáčkou
  • Příprava maltézké omáčky:
  • Připravíme holandskou omáčku, do ní nastrouháme trochu pomerančové kůry a vymačkáme šťávu z poloviny pomeranče.
  • Hotovou omáčku slabě nahřejeme a podáváme s chřestem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]