»Čínská kuchyně je proslulá a i u nás má četné vyznavače. Na dvoře "synů nebes" připravovali kuchaři jídla neobyčejná. Nosili na podnosech pardálí játra, medvědí tlapy, krokodýlí srdce. Tu exotikui, zejména v názvech, si čínská kuchyně zachovala dodnes. V čínské restauraci můžeme ochutnat "zápas draka s tygrem". Zvědavý labužník zjistí, že nejedl nic jiného, než polévku s hadím masem, to je ten drak, smíchaným s masem vykrmené chovné kočky. Ta je tím tygrem. Nebo "divoká slepice je slepice docela krotká, ale kuchař se při přípravě pustil do řádného kořenění. Jídla zvaného "mravenci lezou na srom" se patrně ulekneme. Přejde nás chuť na mravence, dokonce lezoucí. Pak ovšem zjistíme, že je to osmažená rýže s pikantní zálivkou. Takže, žádný strach z Číny.
(Vybráno z kalendáře Vlastimila Pantůčka "Vařící muži", recept na srpen 1991)