Zlaté cuketové kari z Indie - Golden Pumpkin Curry
(Linda McCartney: "World´s of Vegetarian Cooking", strana 95, Nakladatelství Little, Brown Company, 1998, indická kuchyně)Cuketové kari - je vegetariánský výživný pokrm z tykve (cukety, dýně, patisonů), který se v Indii pojídá v kombinaci s rýži basmati a s teplým chlebem naan.
Suroviny pro 4 osoby:2 lžíce rostlinného oleje nebo ghee1/2 lžičky hořčičných semínek2 velké cibule, na plátky4 stroužky česneku, rozmačkané1 cm oddenku čerstvého zázvoru, oloupaný a nasekaný2 zelené chilli papričky, bez semínek a nasekané1 lžička prášku kardamomu450 g cukety (dýně, tykve, patisonu), oloupaná a zbavená semínek, na kostičkysůl podle chuti1 lžička nerafinovaného hnědého cukru150 ml zeleninového vývaru nebo vodyčerstvé lístky koriandru nebo petrželky, nasekané.
Postup přípravy:Na středně velké pánvi rozehřejeme olej nebo ghee a asi 1 minutu restujeme na mírném ohni semínka hořčice. Pak přidáme cibuli, česnek, zázvor, a chilli a restuje spolu asi 5 minut. Přidáme kardamom a dobře zamícháme, pak dýni (patison), osolíme a vmícháme cukr.Pomalu dusíme zakryté po dobu 10 minut za občasného míchání.Přidáme vývar nebo vodu a pokračujeme ve vaření, dokud není dýně měkká, což trvá krátce - jen asi 5-10 minut. Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.
ZPĚT do kapitolyHOME