Zapékané čekankové puky
("Prima vařečka" TV Prima, 1999)Čekanka salátová - jsou výhonky mladých listů řepovitého kořene, zvané puky. Patří k lahůdkové zelenině. Před tepelnou úpravou ji zbavíme nevzhledných vnějších listů a dobře omyjeme. Pokud nemáme v oblibě nahořklou chuť (jinde právě oblíbenou), tak ji zmírníme tím, že nožem vyvrtáme hořkou část konce kořene nebo uřízneme asi 2 cm kořenného konce. Pak puk můžeme rozdělit na jednotlivé lístky; můžeme je natrhat, nakrájet apod, a pak třeba podusit a zapéci.
Suroviny:2 kg čekankových puků150 g tvrdého sýra1 citrón nebo limetka200 ml smetanymuškátový oříšeksůl, pepřolivový olej
Postup přípravy:Čekankové puky rozkrojíme na polovinu.V kastrolu rozehřejeme olej s citrónovou šťávou, vložíme čekankové puky a dusíme na mírném ohni.Potom odřízneme spodní konce puků a čekanku vyrovnáme do vymazané zapékací misky. Vše posypeme sýrem, muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou a zapečeme (180 °C až 200 °C).
ZPĚT do kapitolyHOME