Topinambury s kukuřičnými lupínky a mandlemi
(Jana Kovarik, Townsville, Quesland, Austrálie, srpen 2006)Topinambury - neboli sladké brambory připravené následujícím způsobem jsou výborná, netradiční příloha k pečenym masům nebo drůbeži. Recept do DDK poslala paní Jana z Townsvillu a v něm sdělila: "jsem ráda, že se mohu podělit s ostatními milovníky jídel o moje oblibené recepty. Mějte se krásně a přeji dobrou chuť!" - Jana Kovarik
Suroviny:3 středně velké oloupané topinambury (sladké brambory)
2 šálky kukuřičných lupínků (Corn Flakes, co jíme někdy k snídani)3/4 šálku hnědého cukru3/4 šálku krájených mandlí bez slupky5 stroužků rodrceného česneku100 g rozpuštěného máslačerstvá zelená petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup přípravy:Pokrm pečeme ve vymazaném malém pekačku nebo v ohnivzdorné míse, ve které ho můžeme i podávat. Sladké brambory nakrájíme na 1,5 cm široká kolečka a dáme vařit nepřikryté do poloměkka. Pak je důkladně scedíme a vyložíme jimi dno pekáčku tak, aby se kolečka částečně překrývaly. Kukuřičné lupínky, cukr, máslo, mandle, česnek a máslo důkladně promícháme a touto směsí překryjeme sladké brambory rozložené v pekáčku. Pečeme v předehřáté středně teplé troubě na teplotu 180°C po dobu asi 15 minut, případně do chvíle, kdy povrch lehce zhnědne.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME