Dýně nebo cuketa připravená jako zelí
(Vilém Vrabec:" Teplá kuchyně - I. díl", str. 240, SZdN Praha, 1961)
Dýně připravená na způsob zelí - byla vždy na podzim u nás doma v Buchlovicích oblíbenou pochoutkou. Pokud se do naší malé zahrádky velká dýně nevešla, vždy nás podarovala některá z hodných a štědrých sousedek; - tak nějak na oplátku. Zelí z dýně lze podávat jako samostatný pokrm např. s vařenými brambory, ale kousíček vypečeného vepřového masa s hnědou šťávičkou, či kousek voňavého uzeného to dozajista snese. My jsme k tomu většinou jedli chléb a někdy s neskrývanou radostí i bábinčiny kyjovské knedlíky - no úplně tak, jako je to zvykem u opravdického zelí. Jo a ještě abych nezapomněl, . . . při zhotovování jíšky můžeme do ní případně zamíchat asi 60 g rajského protlaku - to podle chuti.
Suroviny pro 6 osob:
  • 800 g dýně očištěné, oloupané nakrájené nebo nastrouhané na jemné nudličky
  • 60 g másla nebo sádla
  • 50 g hladké mouky
  • trochu zelené petrželky rozsekané
  • kytička kopru, nasekaného
  • 10 g cibule, jemně nakrájená
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 125 ml smetany
  • trochu octa, podle chuti
  • hovězí nebo zeleninový vývar z kostky popř. voda
    Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Nastrouhané nudličky cukety vložíme do kastrolu, podlijeme vařícím vývarem nebo vodou, osolíme a 10 minut podusíme.
  • Z másla, mouky, papriky, cibule a petrželky připravíme světlou jíšku, ihned ji podlijeme studeným vývarem nebo vodou.
  • Rozmícháme a zahustíme povařením.
  • K jíšce přisypeme podušenou dýni, jemně rozsekaný kopr, smetanu, ocet podle chuti, případně ještě přisolíme a doměkka udusíme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]