Dýně nebo cuketa připravená jako zelí
(Vilém Vrabec:" Teplá kuchyně - I. díl", str. 240, SZdN Praha, 1961)Dýně připravená na způsob zelí - byla vždy na podzim u nás doma v Buchlovicích oblíbenou pochoutkou. Pokud se do naší malé zahrádky velká dýně nevešla, vždy nás podarovala některá z hodných a štědrých sousedek; - tak nějak na oplátku. Zelí z dýně lze podávat jako samostatný pokrm např. s vařenými brambory, ale kousíček vypečeného vepřového masa s hnědou šťávičkou, či kousek voňavého uzeného to dozajista snese. My jsme k tomu většinou jedli chléb a někdy s neskrývanou radostí i bábinčiny kyjovské knedlíky - no úplně tak, jako je to zvykem u opravdického zelí. Jo a ještě abych nezapomněl, . . . při zhotovování jíšky můžeme do ní případně zamíchat asi 60 g rajského protlaku - to podle chuti.
Suroviny pro 6 osob:800 g dýně očištěné, oloupané nakrájené nebo nastrouhané na jemné nudličky60 g másla nebo sádla50 g hladké moukytrochu zelené petrželky rozsekanékytička kopru, nasekaného10 g cibule, jemně nakrájená1 lžíce mleté sladké papriky125 ml smetanytrochu octa, podle chutihovězí nebo zeleninový vývar z kostky popř. voda
Příloha: vařené brambory
Postup přípravy:Nastrouhané nudličky cukety vložíme do kastrolu, podlijeme vařícím vývarem nebo vodou, osolíme a 10 minut podusíme. Z másla, mouky, papriky, cibule a petrželky připravíme světlou jíšku, ihned ji podlijeme studeným vývarem nebo vodou.Rozmícháme a zahustíme povařením. K jíšce přisypeme podušenou dýni, jemně rozsekaný kopr, smetanu, ocet podle chuti, případně ještě přisolíme a doměkka udusíme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME