Červená řepa s okurčičkami
("Svět kuchyně", číslo 30, str. 6, 2002)Červená řepa s kvašenými okurčičkami - je chutný a velmi zdravý pokrm. Je zvlášť vhodný k masům, karbanátkům, sekané apod. nejlépe podávanými s vařenými bramborami. Jedna porce obsahuje 289 kcal, obsah tuku je velmi nízký, je zdrojem vitamínů B, C, fosforu, vápníku a horčíku aj. důležitých látek.
Suroviny pro 4 porce800 g červené řepy, oloupaná, na nudličky1 cibule, nadrobno3 lžíce rostlinného oleje1 šálek bujónu3 hřebíčky1/2 lžičky bramborové moučky1 lžíce vinného octa3 kvašené okurky, na nudličkyšpetka cukrusůl, pepř
Postup přípravy:Červenou řepu vydrhneme, oloupeme a bulvy nakrájíme na plátky, pak na tenké nudličky.Cibuli osmahneme na oleji, přidáme řepu a za stálého míchání dusíme si 10 minut.Řepu a cibuli zalijeme bujónem, přidáme hřebíčky, ochutíme cukrem, solí, pepře a dusíme dalších 25-30 minut.Bramborovou moučku rozmícháme v trošce vody octem a zeleninový základ zahustíme.Na mírném ohni dusíme ještě 3 minuty.Nakonec vložíme nudličky kvašených okurek.Podáváme k masu, rybě, karbanátkům s vařenými brambory.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME