Chřest na grilu s bramborovým blátíčkem a estragonovým olejem
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", pro DDK upraveno podle TV seriálu BBC Birmingham, září 2004)

Suroviny pro 1 porci:
  • 5-6 stonků chřestu
  • estragonový olej
    Na bramborové blátíčko:
  • 500 g brambor
  • 1 kelímek smetany
  • mléko podle potřeby
  • 1 lžíce másla
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

    Postup přípravy:
    Na jednu porci oloupeme, upravíme a zbavíme dřevnatých konců 5 až 6 stonků chřestu. Hodíme je na 1 až 2 minuty do vařící osolené vody a necháme dokud nezmění barvu na zářivě zelenou. Okamžitě je po vyjmutí ponoříme do vody s ledem, aby si zachovaly svoji pěknou barvu. Vyjmeme led a chřest zůstane v chladné vodě připraven na grilování.
    Do těžké pánve na rožnění (s podélnými drážkami) kápneme trochu olivového oleje. Jakmile je pánev rozpálena položíme na ní osušené stonky chřestu, posypeme pepřem a soli. Když za pár minut stonky obratíme, měli bychom mít na grilované straně vypálené rovnoběžné proužky. Chřest ještě pomažeme máslem a přidáme případně ještě poslední špetku pepře a podáváme s bramborovým blátíčkem. "Bramborové blátičko" jsou jemně rozmačkané brambory se smetanou, mlékem a máslem tak, aby vypadaly skoro jako omáčka.
    Příprava "bramborového blátička":
    Na pánev dáme kus másla a přidáme nakrájenou jarní cibulku. Ochutíme pepřem, solí a promícháme. Měkkou jarní cibulku přidáme do rozmačkaných brambor a zamícháme.
    Pokrm podáváme tak, že na bramborovou kaši položíme rovnoběžně vedle sebe stonky chřestu, nahoru dáme ještě trochu másla a nakonec vše pokapeme několika kapkami domácího estragonového oleje (připravíme tak, že do teplého oleje vložíme celé větvičky estragonu a necháme je zde odležet a extrahovat).

    Poznámky DDK:
    Chřest
    - měl u nás dlouholetou tradici a jeho opěstování se rozšířilo hlavně koncem 17. století. Stal se oblíbenou lahůdkou předních hotelů a restaurací. U nás se pěstoval v Polabí a na Moravě v okolí Ivančic kde se dodnes pořádá "Slavnost chřestu" (květen). Pro pracnost a z toho odvozené vyšší ceny se od jeho pěstování v minulosti téměř ustoupilo a na běžném trhu není ani dnes snadno k sehnání. Je určitá naděje, že k nám pronikne pomocí společného trhu EU dovozem z Polska a supermarketů z Německa, kde je velmi oblíben. Je vhodný zejména pro nízkoenergetické diety (63 kJ/100 g) a pro příznivý obsah vitamínů B1, B2, C a minerálních látek.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]