Bílý chřest s opékanými nočky
(Ivan Vodochodský v programu "Vaříme" na "Radio Frekvence 1", květen 2001)
Suroviny:
1 kg bílého chřestu sůl1/2 lžičky cukru1 svazek jarní lahůdkové cibule2 stroužky česneku4 až 5 snítek tymiánu325 g tj. 1 balíček italských noků (gnocchi, event. ravioly) z chladicího boxu3 lžíce olivového olejezeleninový bujón2 rajčata, čerstvě mletý bílý pepř
Na holandskou omáčku: 150 ml vody, 2 dcl bílého vína, 150 g másla, 5 žloutků, sůl, šťáva z 1 citrónu
Příloha: noky s holandskou omáčkou
Postup přípravy:
Chřest oloupeme a odkrojíme asi 1 cm spodních konečků. Vaříme 12 až 15 min ve vývaru ze zeleninového bujónu, který mírně osladíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibuli nakrájíme šikmo na tenká kolečka. Ze snítek omytého a osušeného tymiánu otrháme lístky. Noky za stálého míchání opečeme dozlatova na rozehřátém oleji s česnekem a tymiánem. Omytá rajčata rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme semena a nakrájíme na kostičky. Spolu s cibulí přidáme k nokům a prohřejeme. Osolíme a opepříme. Scezený chřest a noky upravíme na ohřátou mísu. Podle libosti můžeme posypat strouhaným sýrem nebo polít holandskou omáčkou.
Příprava holandské omáčky:
Ve vodní lázni šleháme v malé nádobě žloutky se směsí vína, vody a šťávy z citrónu až začne směs houstnout. Na středním ohni rozehřejeme máslo a pěnu odstraňujeme dřevěnou naběračkou. Přepuštěné máslo za stálého míchání postupně přidáme ke žloutkům. Omáčka se nesmí vařit, jinak se srazí. Pokud bude omáčka příliš horká, zřídne.
ZPĚT do kapitolyHOME