Grilovaný chřest ve slanině s ředkvičkami
("Chuťovky" TV Markýza, listopad 2000, dle Petra Lípy - hudebníka)

Suroviny:
  • 100 chřestu
  • 50 g ředkviček, na kolečka
  • olej
  • 50 g slanina na plátky
  • koření vegeta
  • česnek na plátky
  • sůl
  • pórek na pásky

    Postup přípravy:
    Na olej na pánvi vložíme nakrájené ředkvičky, osmahneme, přidáme česnek nakrájený na plátky podusíme a mezitím přidáme koření vegetu. Chřest zabalíme po 2-3 paličkách do dvou plátků prorostlé slaniny vedle sebe. Plátky zajistíme párátkem a grilujeme třeba na rozehřáté pánvi bez oleje. Podáváme na talíři obložené podušenými ředkvičkami na česneku.
    » Jednoho dne byl monseigneur Courtois de Quincey, biskup v Belley, uvědomněn, že na záhoně jeho zelinářské zahrady vyrůstá chřest obdivuhodné síly. Celá společnost odebrala se ihned na označené místo, aby zjistila pravdivost tohoto tvrzení, neboť i v biskupských palácích je příjemné, je-li co dělat. Zpráva nebyla shledána ani klamnou ani přehnanou. Rostlina se prodrala zemí a objevila se již nad povrchem; její hlavička byla kulatá, lesklá, jemně zabarvená a slibovala stonek silnější než ruka. všichni se podivovali tomuto přírodnímu divu a usnesli se na tom, že jedině monsignorovi náleží právo vyjmout jej ze země, sousední nožíř byl ihned pověřen zhotovením nože vhodného tomuto vzácnému výkonu. V následujících dnech přibýval chřest na půvabu a kráse sice pomalu, ale bezpečně, a brzy bylo možno pozorovat bílou část, kde končí jedlý díl této zeleniny. Takto se dostavila doba zralosti, i připravili se na památný výkon dobrým obědem a odložili jej až do návratu z procházky. Monsignor se přiblížil ozbrojen nožem, zhotoveným jedině k tomuto účelu, velmi vážně se sklonil a chystal se oddělit pyšnou rostlinu od její lodyhy, zatímco celá biskupská družina čekala netrpělivě, až bude moci zkoumat vlákna a složení chřestu. Leč jaké překvapení, zklamání a bolest! Prelát vstal s prázdnýma rukama . . . chřest byl ze dřeva. Tento poněkud silný žert si dovolil kanovník Rosset, rodilý v Saint-Claude, který uměl výborně vyřezávat a neméně pěkně malovat. Podvrženou rostlinu provedl bezvadně a zapustiv ji tajně do země, pozvedal ji denně, napodobuje takto její přirozený vzrůst. Monsignor nevěděl zprvu jak přijmout toto čtveráctví; jakmile však viděl zračit se veselost ve tvářích všech přítomných, zasmál se upřimně, což vyvolalo všeobecný výbuch pravého homérského smíchu. Corpus delicti bylo odneseno, aniž by se více myslilo na viníka a alespoň tento večer byla napodobenina chřestu připuštěna do společnosti v saloně.«

    ( Athellme Brillat-Savarin, 1755-1826: "La Physiologie du Gout", NLN Praha, 1994)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]