Chřest zapékaný se šunkou podle pražského způsobu - Asperges á la Pragoise
(Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně", str. 250, SZdN Praha, 1961, česká kuchyně)
Suroviny:600 g vařeného chřestu6 větších plátků šunky250 ml sýrové omáčky "Sauce Mornay"30 g nastrouhané housky30 g nastrouhaného ementálu30 g máslasůlmáslo (olej) na vymazání zapékací misky
Na sýrovou omáčku "Sauce Mornay":500 ml bešamelové omáčky1 trojúhelníček taveného ementálu125 ml mléka1 žloutek125 ml smetany nebo 50 g máslasůlšpetka muškátového oříšku a cayenského pepře
Postup přípravy:
Do každého plátku šunky zabalíme 3-4 tyčinky uvařeného chřestu. Závitky narovnáme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, přelijeme sýrovou omáčkou, posypeme strouhankou a strouhaným sýrem, trochu osolíme a pokapeme rozpuštěným máslem. Naplněnou misku v horké troubě (180°C) a asi během 20 minut zapečeme.
Příprava sýrové omáčky:
Sýr nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrolu, zalijeme mlékem a na mírném ohni rozpustíme. Přidáme bešamelovou omáčku, trochu osolíme a okořeníme, krátce povaříme a nakonec zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně nebo máslem.
ZPĚT do kapitolyHOME