Opečené pórky na grilu
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 849, Columbus Praha, 2000)Pórek - je dosti hodnotná zelenina s vitamíny skupiny B a C, z nerostných látek je to vápník a železo. Dá udržet dlouho do zimy a v zelinářstvích se s nim setkáváme už po celý rok. Před přípravou odstraníme kořínky; tmavé vršky listů odřízneme, dobře opereme. Při praní rozhrnujeme listy, aby mezi nimi nezůstala hlína. Nejčastějí pórek vaříme např. v polévce, můžeme ho zadělat s brambory, zapéci se sýrem nebo dokonce usmažit v těstíčku. V následujícím receptu ho rychle opečeme na grilu, pak ochutíme octem balsamico a k tomu všemu použijeme kvalitní olivový olej.
Suroviny:4 pórky3 lžíce olivového oleje2 lžičky octa balsamicomořská sůl a pepř
Postup přípravy:
Pórky rozkrojíme podélně na poloviny, dbáme na to, aby nám při krájení neujel nůž, jinak by se nám pórky podříznuté od kořene rozpadly. Potřeme každý pórek trochou oleje. Grilujeme 6-7 minut, mezitím je jednou otočíme. Sejmeme pórky z grilu s jemně potřeme octem balsamico. Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme horké nebo teplé.
ZPĚT do kapitolyHOME