Smažené placičky z cuket
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 100, Columbus Praha, 2000)
Suroviny:100 g mouky se špetkou kypřícího prášku1 vejce50 ml mléka300 g cuket2 lžíce čerstvého tymiánu1 lžíce olejesůl a pepř
Postup přípravy:
Nasypeme odváženou mouku do velké mísy, uprostřed uděláme důlek a do něho rozklepneme vajíčko. Vařečkou navzájem promícháme. Pomalu přiléváme mléko a při neustálém míchání, abychom získali husté, ale hladké těsto. Cukety omyjeme a nastrouháme na papírové ubrousky, aby se do nich vstřebala vypocená voda. Do již vymíchaného těsta přidáme cukety, tymián, podle chuti sůl a pepř a důkladně těsto znovu prohněteme.
V pánvi na smažení rozehřejeme olej. Na středně velkou placičku vezmeme 1 lžíci těsta, na menší stačí jen 1 lžíce. Postupně smažíme placičky asi tak 3-4 minuty na každé straně v přiměřeně horkém oleji. Děrovanou lžící pokládáme usmažené placičky na papírové ubrousky. Každou várku stále udržujeme teplou, nejlépe v předehřáté troubě. Když dosmažíme poslední kousek, dáme všechny naše výtvory na talíř a podáváme, třeba s brambory. Chceme-li mít placičky ostřejší přidáme do vymíchaného těsta 1/2 lžičky drceného chilli koření.
ZPĚT do kapitolyHOME