Brokolicový nákyp
(Prima vařečka, TV Prima, červen 2001)Brokolice - patří do čeledi brukvovitých. Jejím domovem je oblast Středozemního moře, s největší pravděpodobností Apeninský poloostrov. V ledničce brokolice vydrží čerstvá až tři dny, nejlépe zabalená ve fólii. Je velmi cennou zdraví prospěšnou surovinou. Mražením se dochová většina přítomných výživných látek, a to bez ohledu na způsob zpracování. Je jedno jestli ji konzumujeme čerstvou nebo mraženou, syrovou či vařenou. Dlouhým vařením se snižuje pouze množství C vitamínu, proto ji připravujeme raději v páře nebo ji dusíme či krátce osmažíme na rostlinném oleji. Brokolici vaříme 10-15 minut, růžičky o pět minut méně. Je doporučováno i blanšírování ve vodě nebo v páře. Při nákupu dáváme pozor, aby listy nebyly zvadlé ani žluté.Čerstvá brokolice musí mít výrazný zelený nebo modrozelený odstín.
Suroviny:300 g brokolice částečně uvařená v páře4 vejce1/2 šálku polohrubé mouky1 lžíci kypřicího prášku do pečiva100 ml mléka100 g šunky2 lžíce petrželky3 lžíce pažitkysůlšpetka muškátového oříškumáslostrouhanka
Postup přípravy:
Vejce ušleháme, smícháme s částečně uvařenou, ale ještě chrupavou brokolicí, moukou a kypřicím práškem, mlékem muškátovým oříškem, šunkou a nakrájenou pažitkou. Důkladně promícháme, osolíme a nalijeme do pečlivě vymaštěné a strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 - 35 minut. Nákyp vyklopíme na mísu a obložíme zeleninou (salátovými listy, rajčaty aj.) nakrájíme na řezy a podáváme s brambory.
ZPĚT do kapitolyHOME