Zapečený lilek s bramborami, rajčaty a slaninou
(Míša Procházková, farářka z Říčan, květen 2007)Následující recept - zaslala pravnučka Boženy Němcové a dnes farářka z Říčanech. Na faře se schází mládež a učí se tam i vařit. Je aktivní návštěvnicí stránek DDK a u nich vyzkoušené recepty pak jejich prostřednictvím prozrazuje nám. Napsala, že vyzkoušela několik variant s lilky a následující se jí zdá jako nejlepší . . . a údajně se po ní netloustne.
Suroviny na 4 porce:2 lilky, oloupané na asi 1 cm kolečka3 velké brambory, na asi 1 cm plátky (doporučují předem předvařit do poloměkka-DDK)500 g rajčat, na kolečka1 svazek zelené cibulky, nakrájená2 balíčky plátkového uzeného sýra nebo nastrouhaného jiného typu tvrdého sýra200 g anglické slaniny, na plátky (není nutná)3 vejce1 šálek mléka4 lžíce moukyolivový olejprovensálské bylinkypepř a sůlčesnek v prášku nebo nasekané 4 stroužky česnekurajský protlak nebo kečupsůl a pepř
Postup přípravy:Pekáč (22 x 35 cm) vymastíme olejem, dno vyložíme do poloměkka předvařenými plátky brambor a osolíme. Na brambory rozložíme druhou vrstvu z koleček lilku, osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem nebo nasekanými stroužky česneku.Jako další vrstvu položíme anglickou slaninu, na to nasypeme zelenou jarní cibulku, pokapeme kečupem nebo protlakem a navrstvíme kolečka rajčat. Opět osolíme.Jako poslední vrstvu položíme kolečka lilků, posypeme ji trochou pepře a trochou práškového česneku, provensalskými bylinkami a osolíme.Vše zalijeme vejci rozšlehanými v mléku s moukou. Nahoru poklademe plátky sýra, přiklopíme druhým pekáčem stejných rozměrů (nebo zakryjeme alobalem - DDK) a pečeme v horké troubě (180°) po dobu 20 až 30 minut.
ZPĚT do kapitolyHOME