Artyčoky s holandskou omáčkou
(Ivan Vodochodský recept uvedl ke dni sv. Valentýna v radiu "Frekvence 1", únor 2003)
Suroviny: 4 artyčoky1 citrónsůl150 g másla 2 žloutky 1 svazek čerstvého koriandru4 lžíce suchého bílého vínabílý pepřšpetka cayenského pepře
Postup přípravy:
Artyčoky omyjeme a osušíme. Odřízneme tuhý stonek a odkrojíme konce tvrdých zákrovních listů a spodní listy. Řezné plochy potřeme rozkrojeným citrónem, ze kterého pak vymačkáme šťávu. Artyčoky vložíme do vody, přidáme dvě lžíce citrónové šťávy a sůl; vaříme 15 - 20 min. Rozpustíme máslo a necháme je trochu ochladit. Artyčoky po vyjmutí z vody necháme okapat, vložíme na nahřáté talíře a podáváme s holandskou omáčkou.
Příprava holandské omáčky:
Na vodní lázni ušleháme do pěny žloutky s bílým vínem, zbylou citrónovou šťávou, lžičkou soli, pepřem a cayenským pepřem. Vyjmeme z vodní lázně a do pěny po lžících vmícháme rozpuštěné, ale již trochu ochlazenéch máslo a šleháme na vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.
ZPĚT do kapitolyHOME