O zelenině a její prospěšnosti

Zeleninu si ceníme zejména pro přítomnost nerostných látek a vitamínů. Ze zdravotního hlediska si vážíme obsahu vitamínů jako jsou provitamíny A, vitamín C a vitamíny skupiny B, které usměrňují výživové pochody v těle a chrání organismus před poruchami zdraví.
Významný je obsah nerostných látek, zejména dralíku, sodíku, železa a vápníku, které mimo jiné přispívají k udržení zásaditosti krve.
Nestravitelná buničina zeleniny, podporuje pohyblivost střev a zabraňuje zácpě.
Aromatické látky zeleniny podporují pestrost a zpestřují chuť pokrmů.
Jednotlivé druhy zeleniny jsou z hlediska obsahu důležitých látek rozdílného složení a je proto nutno jejich zařazování do jídelníčku stále obměňovat. Musíme však dbát, abychom obsažené cenné látky příliš neznehodnotili nesprávným zacházením či nevhodnou tepelnou úpravou. Mnoho druhů zeleniny lze podávat ve stavu syrovém např. v salátech, címž zůstávají cenné látky téměř neporušeny. Tepelným zpracováním nastavá vždy jistá ztráta cenných látek. Tuto ztrátu můžeme vyrovnat přídavkem nastrouhané syrové zeleniny do již hotového pokrmu. Vývar ze zeleniny obsahuje ve vodě rozpustné vitamíny a nerostné látky a proto ho nevyléváme, ale dále upotřebíme.
Některé zeleniny obsahují sirné sloučeniny (zelí, chřest, kapusta, květák). Jejich nepříjemný zápach odstraníme vařením v odkrytých nádobách. Lepším způsobem je však zeleninu před vařením spařit horkou vodou tj. "blanžírovat" i za cenu ztráty menšího množství cenných látek.
Zelenou zeleninu (špenát, fazolové lusky, růžičková kapusta aj.) vaříme ve větším množství vody v odkryté nádobě, aby si zachovala svoji původní barvu. V zakryté nádobě totiž nemohou vyprchat uvolňující se těkavé kyseliny, které pak reakcí s jinými sloučeninami obsaženými v zelenině způsobují její zhnědnutí.
Nejlépe stravitelné jsou zeleniny vařené, méně již dušené na tuku a těžce pak zeleniny smažené.

Odkazy na stránky o zelenině:
  • Kalorická hodnota a obsah cholesterolu v čerstvé zelenině
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]