Chudákova husa - Poor Man´Goose
(Maryna Klimentová, Svatopluk Štampach:"Pochoutky z brambor", s. 144, Avicena Praha, 1986, anglická_kuchyně)
Suroviny:500 g drůbežích jater (možno i vepřových)1 lžička sádla100 g šťávy z masa500 g cibule250 ml koncentrovaného polévkového vývarusůl a pepř
Příloha: jablečná omáčka
Postup přípravy:Brambory povaříme ve slupce v páře 10 minut, pak je oloupáme ostrým nožem nebo škrabkou a nakrájíme na plátky. Jemně nakrájenou cibuli mírně osmažíme na tuku do žlutohněda.Játra nakrájíme na plátky a prudce osmažíme. Do vymašteného pekáče vkládáme do vrstev brambory, játra, cibuli. Na předposlední vrchní vrstvu z jater s cibulí rozprostřeme trochu sádla a ochutíme solí a pepřem. Povrch pokryjeme poslední vrstvou plátků brambor, zalijeme šťávou z masa a vývarem, případně ještě dosolíme. Pečeme při 190 °C asi jednu hodinu, až do pěkného zlatavého vybarvení povrchu. V Anglii je k tomuto pokrmu oblíbená jablečná omáčka.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME