Chudákova husa - Poor Man´Goose
(Maryna Klimentová, Svatopluk Štampach:"Pochoutky z brambor", s. 144, Avicena Praha, 1986, anglická_kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g drůbežích jater (možno i vepřových)
  • 1 lžička sádla
  • 100 g šťávy z masa
  • 500 g cibule
  • 250 ml koncentrovaného polévkového vývaru
  • sůl a pepř
    Příloha: jablečná omáčka

    Postup přípravy:
  • Brambory povaříme ve slupce v páře 10 minut, pak je oloupáme ostrým nožem nebo škrabkou a nakrájíme na plátky.
  • Jemně nakrájenou cibuli mírně osmažíme na tuku do žlutohněda.
  • Játra nakrájíme na plátky a prudce osmažíme.
  • Do vymašteného pekáče vkládáme do vrstev brambory, játra, cibuli.
  • Na předposlední vrchní vrstvu z jater s cibulí rozprostřeme trochu sádla a ochutíme solí a pepřem.
  • Povrch pokryjeme poslední vrstvou plátků brambor, zalijeme šťávou z masa a vývarem, případně ještě dosolíme.
  • Pečeme při 190 °C asi jednu hodinu, až do pěkného zlatavého vybarvení povrchu.
  • V Anglii je k tomuto pokrmu oblíbená jablečná omáčka.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]