Jemná pomazánka z drůbežích jater
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", TV seriál BBC, Birgimham, upraveno pro DDK, září 2004)
Suroviny: 500-600 g drůbežích jater (baliček mražených)100 g másla100 ml šlehačkysůl a mletý pepřšpetka nastrouhaného muškátového oříšku1-2 lžíce brandy (podle chuti)
Příloha: žemle, bageta, chléb, zelenina a želé ze zelených jablek
Postup přípravy:Drůbeží játra vložíme do vařící nesolené vody a krátce povaříme. Když játra zešednou, tak ještě 2-3 minuty je vaříme. Játra varem trochu ztuhnou, ale přitom uvnitř musí uvnitř stále pěkně měkká. Scedíme je, necháme okapat a vychladnout, poněvadž je budeme mixovat. Když uvařená játra před mixováním zmáčkneme, musí z nich ještě téci šťáva, tj. musí zůstat uvnitř stále šťavnatá, pak budou mít dobrou chuť. Pokud by byla játra uvnitř ještě příliš horká, mohla by se při mixování zbytkovým teplem převařit a to pro náš účel není vhodné.Játra vložíme do mixeru, (použil jsem bez problému nožový nástavec na ruční mixer - DDK), přidáme sůl, mletý bílý pepř, ždibek muškátového oříšku a vše umixujeme do pěkně hladké hmoty.Stěrkou shrábneme hmotu ze stěny mixeru a ještě mixujeme. Mezitím přidáme do játrového pyré chladné máslo.Nemělo by být příliš měkké, pokud by se až roztékalo, tak nepřipravíme pomazánku, ale nějakou matlačku-patlačku. Po máslu přidáme ještě smetanu na šlehání a všimneme si, jak je hmota v mixeru krásně hlaďounká. Jakmile pomazánku uskladníme v chladu, máslo obsažené ve směsi se zpevní a náš výrobek se bude nádherně roztírat. Ještě nezapomene rozmíchat trochu dobrého brandy, které chuť jater vůbec nepřebije, ale naopak ji zdůrazní.Pokud chceme pomázánku opravdu hladkou, můžeme ji propasírovat přes síto; jde to docela snadno.Konečně pomazánku přemístíme do formiček, např. různých keramických misek či hrníčků a ty vložíme do ledničky, aby pomazánka trochu ztuhla. Mezitím si k ní připravíme např. želé ze zelených jablek a podáváme spolu s toasty.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME