Husí játra podle Floyda na šumivém víně
(Keith Floyd v pořadu "Floydův flám na fjordech", 6 díl, TV seriál BBC2, srpen 2000)

Suroviny:
  • 300 - 400 g husích jater ze dvou hus
  • 250 ml šumivého sladkého vína (např. "Amadeus" aj.)
  • lžička másla
  • 100 ml husího vývaru
  • 200 g kuliček hroznů
    Na přílohu: kukuřičná mouka, skořice a cukr

  • Příloha: polenta s přídavkem skořice a cukru

    Postup přípravy:
  • Velké kousky husích jater lehce opečeme po obou stranách na pánvi téměř bez tuku.
  • Na játra položíme malinký kousek másla a hned jak se na játrech rozteče, podlijeme je šumivým vínem a husím vývarem.
  • Játra vzápětí vyjmeme a do zbylé šťávy vložíme kuličky hroznů a ještě zahustíme máslem.
  • Vývar mírně odpaříme a kapku této omáčky s několika kuličkami hroznů nalejeme na játra již položená na servírovacím tácu.
  • Jako přílohu podáváme osmahnuté lívanečky zhotovené z polenty s přídavkem skořice a cukru.
    »Přímo cítil na jazyku nevyrovnatelnou chuť husích škvarků (jen aby je Terynka nenechala příliš vysmahnout), před duševním jeho zrakem vznášela se mu mísa s kaldounem a přímo hmatat mohl "bejlík" prošpikovaný česnekem, na němž bylo masa jako dříví. Tak si představoval všecka ta jídla jedno po druhém, až dospěl konečně k jídlu svému nejzamilovanějšímu - k játrům. Husí játra . . . Čí pero dovede popsat nadpozemskou, rajskou chuť v husím sádle upečených husích jater? Husích jater, jak jen dovede připravit zručná ruka židovské kuchařky, odchovaná k tomu staletou osvědčenou tradicí, dědící se z pokolení na pokolení?«
    (Vojtěch Rakous,1862-1935, český spisovatel:"Židé a Židovky")
    nahoru

    Zpět na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]