Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem.
(Kateřina Hovorková: Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, severočeská kuchyně)Vepřová krkovička - pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem je údajně severočeskou specialitou. Je jasné, že dobrému vepřovému by nemělo chybět česnekové aroma a příjemná vůně rozmarýnu. Přidáme -li oboje do rozehřátého sádla, tak jejich vůně prostoupí celým masem. Pokrm je podáván s nastavovanou kaší (bramborové pyré s kroupami) a jen lehce podušeným špenátem. Toto krajové tradiční jídlo bylo údajně možno ochutnat v Liberci v "Hospodě Domov" a případně ještě v restauraci "Potrefená husa" tamtéž.
Suroviny na 6 porcí:800 g vepřové krkovičky1 kg vepřového sádla3 paličky česneku5 větviček rozmarýnu500 g brambor80 g krup nebo krupek500 g čerstvého špenátu1 větší cibulesůl a pepř podle chutilisovaný česnek podle chutimajoránka podle chuti
Postup přípravy:Krkovici rozřízneme na dvě části, z každé vytvoříme váleček, které svážeme. Osolíme a opepříme podle chuti a opečeme na rozehřátém sádle.Potom společně s celými jen částečně oloupanými stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku.Maso musí být do sádla při pečení zcela ponořené!Pekáček dáme na plotnu a necháme maso 5 hodin "táhnout" těsně pod bodem varu nebo pečeme v troubě při 90°C.Oloupané brambory a kroupy uvaříme každé zvlášť doměkka v osolené vodě.Brambory rozmačkáme s máslem na pyré a vmícháme kroupy, pak podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme ještě česnekem a majoránkou.Mezitím na sádle zpěníme cibulku a vložíme na ni špenát.Špenát lehce prohřejeme - blanžírujeme, dochutíme solí a pepřem .Teď když je vše hotovo - maso upečeno a již nádherně voní, zbavíme je provázku a nakrájíme na širší kousky (celkem na 6 porcí) a pozložíme na talíř na nastavovanou kaši a ještě k tomu přiložíme l-2 žíci k blanžírovanému špenátu.
Poznámka DDK: Zbývající nadbytečné "ochucené sádlo" můžeme použít při dalším vařením a nebo k mazání chlebů.
ZPĚT do kapitolyHOME