Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem.
(Kateřina Hovorková: Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, severočeská kuchyně)
Vepřová krkovička - pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem je údajně severočeskou specialitou. Je jasné, že dobrému vepřovému by nemělo chybět česnekové aroma a příjemná vůně rozmarýnu. Přidáme -li oboje do rozehřátého sádla, tak jejich vůně prostoupí celým masem. Pokrm je podáván s nastavovanou kaší (bramborové pyré s kroupami) a jen lehce podušeným špenátem. Toto krajové tradiční jídlo bylo údajně možno ochutnat v Liberci v "Hospodě Domov" a případně ještě v restauraci "Potrefená husa" tamtéž.
Vepřová krkovička  pečená vsádle s česnekem a rozmarýnem-ilustrační foto Suroviny na 6 porcí:
  • 800 g vepřové krkovičky
  • 1 kg vepřového sádla
  • 3 paličky česneku
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 500 g brambor
  • 80 g krup nebo krupek
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 větší cibule
  • sůl a pepř podle chuti
  • lisovaný česnek podle chuti
  • majoránka podle chuti

    Postup přípravy:
  • Krkovici rozřízneme na dvě části, z každé vytvoříme váleček, které svážeme. Osolíme a opepříme podle chuti a opečeme na rozehřátém sádle.
  • Potom společně s celými jen částečně oloupanými stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku.
  • Maso musí být do sádla při pečení zcela ponořené!
  • Pekáček dáme na plotnu a necháme maso 5 hodin "táhnout" těsně pod bodem varu nebo pečeme v troubě při 90°C.
  • Oloupané brambory a kroupy uvaříme každé zvlášť doměkka v osolené vodě.
  • Brambory rozmačkáme s máslem na pyré a vmícháme kroupy, pak podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme ještě česnekem a majoránkou.
  • Mezitím na sádle zpěníme cibulku a vložíme na ni špenát.
  • Špenát lehce prohřejeme - blanžírujeme, dochutíme solí a pepřem .
  • Teď když je vše hotovo - maso upečeno a již nádherně voní, zbavíme je provázku a nakrájíme na širší kousky (celkem na 6 porcí) a pozložíme na talíř na nastavovanou kaši a ještě k tomu přiložíme l-2 žíci k blanžírovanému špenátu.
    Poznámka DDK: Zbývající nadbytečné "ochucené sádlo" můžeme použít při dalším vařením a nebo k mazání chlebů.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]