Drábské vepřové maso v alobalu
(Z do DDK zaslaného čtenářem DDK, zřejmě ztaženo z i-souboru "Recepty na topinky", leden 2009)
Drábské maso - je typickým pokrmem, který se můžeme připravovat v teplých příjemných dnech na ohništi pod širým nebem. Je pikantní a to podle naší odvahy při kořenění. Název byl asi těžko odvozen od dřívějších dozorců "drábů", který by si připravovali tento pokrm při hlídání nevolníků. Spíš se kloním k tomu, že je odvozen od jedné z nejatraktivnějších lokalit Českého ráje, kde v přírodní rezervaci najdeme "Příhrazské skály". Zde se pak vyskytuje zajímavý skalní útvar zvaný "Drábské světničky". Najdeme zde zbytky skalního hradní pevnosti vytesané ve skále na pískovcové hraně plošiny "Mužský". Lokalitu najdeme nedaleko Mnichova Hradiště. Místo bylo osídleno již ve 13. stol. a začátkem 15. stol. byl zde založen zmíněný hrad. Do skalních bloků bylo vytesáno asi 30 místností pospojovaných dřevěnými můstky a žebříky. Místnosti sloužily jako zásobárny, kde lidé žili v dřevěných obydlích a zřejmě si zde pekli na ohništích "drábské maso" (?). Kolem r. 1430 byl hrad rozšířen husity, kteří potřebovali kontrolovat cestu údolím Jizery. Po bitvě u Lipan byl hrad opuštěn. Během třicetileté války se sem uchylovali obyvatelé okolních vsí a v době 2. světové války ve skalních světničkách přebývali partyzáni z řad horolezců a vepřové maso na ohništi jim asi chutnalo také.
Suroviny na 4 porce:
  • 400 g libového vepřového masa, na menší kostky
  • 1 větší cibule, nahrubo nakrájená
  • 3 hrsti mladých kopřivových listů, nasekaných
  • 3 stroužky česneku pokrájené
  • 4 lžíce oleje
  • 200 ml piva
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • curry a chilli podle chuti
  • 1 pórek, nakrájená bílá část na kolečka
    Pomůcka: alobal

    Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme na menší kostky, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, nasekané kopřivy, nakrájený pórek a česnek.
  • Podle chuti osolíme, okořeníme, zalijeme pivem a olejem
  • Vše lehce promícháme a pečlivě zabalíme do alobalu.
  • Pečeme asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi.
  • Jako přílohu podáváme topinky nebo brambory.
  • Také nezapomeneme na vychlazené pivo, které k tomu chutná znamenitě.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]