Grilovaná různá vepřová masa (4x)
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str. 155 - 157, Práce Praha, 1989)Grilování masa - je oblíbenou letní činností na celém světě, zejména v USA a u nás v teplých ročních obdobích. Vždy se vyplatí, když maso před grilováním naložíme do marinády minimálně na několik hodin nebo až den předem. Maso chuťově získává a stává se křehčí v důsledku částečného stěpení bílkovinových vláken. To se zvláště dotýka levnějších druhů masa, ale obecně je to výhodné vždy. Při grilování nesmíme zapomínat na zásady "zdravého postupu" tj pracovat jen nad rožhavenými, avšak nikoliv nad hořícími uhlíky. Místní plamínky vznikající místně podporovány skapávajícím tukem okamžitě zastřikujeme tenkým a nasměrovaným pramínkem vody. Grilovací rošt vždy předem dobře očistíme a naolejujeme vhodným olejem s vyšším bodem rozkladu (např. řepkovým). V okamžiku, když se začíná z oleje téměř kouřit vkládáme na rozpálený rošt připravené maso. Pak olejem nebo zbylou marinádou maso potíráme, případně ještě použijeme zvlášť připravenou směs, aby maso zůstalo šťavnaté. Následující čtyři vybrané recepty ilustrují rozmanitost přípravy i levnějšího vepřového masa před vlastním grilováním. Jde o příklad využívání bylinek, zeleniny, nebo např. u bůčku ochucením částečným předvařením v aromatickém vývaru.
Grilovaná vepřová krkovička marinovaná
Suroviny:4 plátky vepřové krkovičky o hmotnosti asi 200 až 250 golej
Na marinádu vepřového masa:2 oloupané nadrobno nasekané cibule4 lžíce oleje3 lžíce vinného octa2 lžíce rajčatového kečupu1 ložička worcesterské nebo sójové omáčkyšpetka pálivé chilli papričky1 stroužek česneku1 lžička mletého pepřecukrsůl podle chutioregano (dobromysl) nebo majoránkamalý svazeček petrželky.
Postup přípravy:
Příprava marinády:Smícháme jednotlivé výše uvedené suroviny pro marinádu a vložíme do misky nebo nejlépe do plastového pytlíku.Pak do marinovací směsi vložíme plátky vepřového masa na několik hodin, nejlépe přes noc. Marinádu umístěnou v plastovém do masa pořádně vetřeme - promneme
Vlastní grilování krkovičky:Plátky krkovičky vyjmeme z marinády a osušíme.Na rozpáleném a olejem pomazaném grilu pak každý plátek po obou stranách 5 minut opékáme
Grilovaný předvařený vepřový bůček
Suroviny:1 svazek kořenové polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel)125 g cibule nakrájená nahrubo2 lžíce oleje a olej na potírání1500 ml vývaru i může být použita i kvalitní kostka např. doporučuji Knorr2 větvičky rozmarýnusůl a pepř podle chuti2 bobkové listy1250 g vepřového bůčku nakrájeného na 3 cm silné plátky
Postup přípravy:Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nahrubo.V kastrolu rozehřejeme olej, ve kterém opečeme nejprve polévkovou zeleninu a pak cibuli.Přilijeme horký vývar a okořeníme rozmarýnem, pepřem, bobkovým listem a osolíme.Přidáme do vývaru maso a na malém ohni vše 15 minut mírně povaříme.Maso necháme ve vývaru vychladnout a mezitím si rozpálíme gril.Krátce před vlastním grilováním maso jemně osušíme, opepříme a potřeme olejem.Grilujeme 15 - 20 minut a pak ještě podle chuti dosolímePodáváme s chlebem a hořčicí či strouhaným křenem nebo s dip-omáčkami dle vlastní chuti.
Grilované vepřové plátky na šalvěji
Suroviny:450 g vepřových plátků z kýtypepř a sůl1 lžíce olejeněkolik lístků čerstvé šalvěje2 lžíce koňaku nebo brandyolej na potírání grilu a masa při grilování
Postup přípravy:Maso opepříme a na hlubší pánvi rozehřejeme olej.Do rozehřátého oleje vložíme na okamžik lístky šalvěje.Vzápětí lístky vyjmeme a položíme na maso.Do částečně vychladlého oleje nalijeme koňak nebo brandy, mírně povaříme a touto směsí potřeme ze všech stran plátky masa.Takto připravené maso ihned zabalíme do alobalu a dáme přes noc do chladničky.Před vlastním grilováním plátky osušíme, znovu potřeme olejem a grilujem asi 15-20 minut.Dochutíme solí a pepřem a podáváme s chlebem a zvolenými dip-omáčkami.
Grilované vepřové kotlety s pomerančovou šťávou
Suroviny:4 vepřové kotlety2 lžíce medu1 lžíce pomerančové šťávy1 lžíce koňaku nebo brandysůl podle chuti4 lžičky pikantní hořčice
Postup přípravy:Z kotlet odstraníme přebytečný tuk a maso postranách několikrát nařízneme, aby se žárem nekroutilo.Upravené kotlety položíme zlehka na předem připravený tj. rozpálený, předem očištěný, naolejovaný gril a necháme maso po dobu 5 minut opékat.Mezitím smícháme med , pomerančovou šťávu a koňak (brandy). Kotlety opečené na grilu zlehka potřeme hořčicí a dáme je zpět na gril.Během dalšího grilování (tj asi 10-15 minut) je potíráme připravenou medovo-pomerančovo-alkoholickou směsí; solíme až nakonec.Podáváme pak kotlety, které jsout zlatavé, křehké a dobře propečené.
ZPĚT do kapitolyHOME