Jamajská vepřová panenka
(Napo Faorenc aj. : "The Great International Cookbook", International Cullinary Society, New York 1988, jamajská kuchyně)Jamajka, oficiálně Jamajské království - je stát Střední Ameriky, jež se nachází na stejnojmenném ostrově ve Velkých Antilách v Karibském moři. Jedná se o největší anglicky mluvící ostrov v Karibiku a třetí největší v regionu. Jamajku objevil roku 1494 Kryštof Kolumbus, od roku 1509 byla kolonizována Španělskem, ale v letech 1655 až 1962 byla korunní kolonií Velké Británie (1674 až 1688 byl guvernérem proslulý korzár Henry Morgan, tehdy již povýšený do šlechtického stavu). Jeho jméno bylo zvěčněno v názvu rumu "Captain Morgan", který se začal vyrábět na Jamajce v r. 1944, v současnosti však byla výroba výsledného produktu přestěhována na Puerto Rico. V roce 1962 se ostrov osamostatnil. Na ostrovní kuchyni měly vliv a současně se vzájemně prolínají chutě téměř z celého světa. Proto není divu, že jamajské pokrmy jsou tak originální, jedinečné a chutné. Nacházíme v nich příchutě kuchyně španělské, britské, východoindické, západoafrické, portugalské, čínské, francouzské a holandské. Mohou to být např. populární Jerk kuře, ("Jerk Chicken"), kozí kari ("Curry Goat") nebo placička z pikantního hovězího mletého masa (Meat Patty) a k tomu patří . . . nezbytný jamajský rum "Punch". Následující předpis na jamajskou vepřovou panenku byl pro nás poněkud chuťově upraven. Původní jamajský recept používá ještě ke konečnému ochucení a zdobení plátky banánu podušené na másle a ochucené solí a pepřem. To pak přináší pokrmu další "exotický" rozměr, což můžeme docela snadno zkusit.
Suroviny:1 kg vepřové panenky1/2 šálku oleje2 cibule2 stroužky česneku4 velká oloupaná rajčata1 svazeček bouquet garni1 kousek skořicové kůry rozlámané3/4 šálku suchého bílého vínašpetka strouhaného muškátového oříšku2-3 kapky omáčky Tabascosůl a pepř
Pracovní postup:Vepřovou panenku ovážeme provázkem k zachování tvaru během přípravy, osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem.Na pekáči ji osmahneme na oleji všech stran dohněda.Když je povrch zlatavě hnědý přemístíme maso např. do nerezového pekáče, který zakryjeme hrncem s vřelou vodou, aby maso tak zůstalo teplé.Na oleji po mase osmahneme cibulku dosklovita - nikoliv dohněda.Na cibulku položíme teplou vepřovou panenku a potřeme nasekaným česnekem.Rajčata krátce spařená vařící vodou oloupeme, rozřízneme na čtvrtky, odstraníme semínka a přidáme do pekáče k masuVepřovou panenku v pekáči posypeme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme rozlámanou skořicovou kůrou, přihodíme bouquet garni a přiostříme 2-3 kapkami omáčky Tabasco.Ještě dle libosti dochutíme malým množstvím soli a mletým pepřem a konečně vše zalijeme vínem.Pekáč zakryjeme poklicí a necháme maso pozvolna dusit na velmi malém plameni.Pekáč s masem přemístíme do předehřáté trouby na 200°C asi na 1 hodinu, za pravidelného podlévání teplou vodou.Pak maso vyndáme z pekáče a ponecháme je při pokojové teplotě vychládnout a šťávu v pekáči po mase přecedíme přes jemné síto.Když je již vepřová panenka na pokojové teplotě, odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky asi 1 cm.Malou část procezené šťávy nalijeme na dno oválné servírovací mísy a na ni naaranžujeme vepřové plátky jeden za druhým jako kostky domina - tj. tak, že se vzájemně částečně překrývají.Maso na míse přelijeme zbytkem scezené šťávy po pečení.Zakryjeme hliníkovou fólií a vrátíme do trouby vyhřáté na 180°C na dobu 10-15 minut.
ZPĚT do kapitolyHOME