Husarská vepřová roláda
(Vlastimil Pantůček, recept z kalendáře: "Vařící muži" na červen 1991, maďarská kuchyně)
huszárHusar, maďarsky huszár, množ. číslo huszárok, polsky husarz, slovensky husár - byl původně příslušník tělesné stráže uherského krále Matyáše Korvína, v 15. století jezdectvo, později příslušník vojenské lehké jízdy v uherské části habsburské monarchie.Poté byli husaři zavedeni i v jiných armádách. Nápadní byli obzvláště barevnou uniformou s kabátcem, který se mimo zteč nosil pověšený přes rameno. Uniforma byla složena z krátkého zdobného kabátce s hustým šněrováním a úzkých kalhot s výšivkami na stehnech, vycházela z uherského národního kroje. Ve výzbroji byla šavle, pistole a krátká karabina. Polští husaři byli vybaveni dlouhým kopím a ochrannou zbrojí a patřili k elitnímu těžkému jezdectvu. Husarské oddíly byly zařazeny ve všech armádách významných mocností v dobách romantismu a přežily až do počátku 20. století. Jednalo se vždy o prestižní jednotky a mladí šlechtici byli přidělováni zpravidla právě k nim. Jejich úloha spočívala především v kurýrní službě, výzvědné a záškodnické taktice boje. V sevřených útočných řadách se husaři do boje nasazovali jen sporadicky. V dobách míru se husaři používali k ostraze hranic, potlačování rebelií i jako vojenská poštovní (kurýrní) služba. Husaři patrně dělali "husarské kousky" a jeden takový míromilovný kousek uděláme taky.
Suroviny:
  • 500 g vepřového bůčku
  • 200 g vepřové plece
  • 50 g paprikového salámu nebo klobásy
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • česnek
  • kmín
  • sůl podle chuti

    Pracovní postup:
  • Z očištěného bůčku odstraníme kosti, rozřízneme na plát a rozklepeme.
  • Plec umeleme, přidáme kmín, třený česnek, sůl a na kostičky nakrájený salám (klobásu).
  • Připravený plát z bůčku osolíme, potřeme směsí, zavineme a ovážeme provázkem.
  • Roládu položíme do pekáčku na přesekané kosti z bůčku, podlijeme a v troubě při 180°C upečeme doměkka.
  • Roládu vyjmeme a pokrájíme na plátky a udržujeme v teple.
  • Mezitím šťavu vydusíme na tuk, zaprášíme, zalijeme, povaříme a přecedíme.
  • Nakrájenou roládu politou šťávou podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]