Normandské jelítko - Boudin noir á la normandie
(Jana Martinicová."Francouzská kuchyně", str. 208, Merkur Praha 1981).Normandským černým jelítkem - "boudin noir á la normande", tradičně se oslavuje ve Francii Štědrý den u bohatých i chudých. I když nám Vánoce bezprostředně ještě nehrozí můžeme využít letošního chladného jarního počasí, kdy mohou být ještě naše černá housková jelítka na pultech některých řezníckých krámů a pro nás poněkud nezvyklou kombinaci chutí zkusit. Tradiční "černá klobása" - normandské jelítko je vyrobena ze směsi vepřové krve, masa z prasečího rypáčku, jazyka, cibule a koření. Francouzští výrobci dávají záruku, že všechno použité maso v tonmto výrobku neobsahuje antibiotika a ani hormony. Zvířata jsou krmena přírodní stravou. Normandie je právě pověstná svými zelenými pastvinami na nichž se po celý rok pase neustájený a tedy zdravý dobytek. Obecně jsou normandské pokrmy tradičně provoněny vůní normandských jablek, z nich se také připravuje, kromě kompotů a moučníků, také proslulý normandský "cidr" a pálenka "calvados". To činí základ normandské kuchyně, v níž se nepodlévá vodou, ani vínem, ale cidrem a flambuje se nikoli koňakem ale calvadosem.
Suroviny pro 4 osoby:4 černá housková jelítka50 g škvařeného sádla2-3 jablka,50 g másla.
Postup přípravy:
Jelítka nakrájíme na kolečka asi 3 cm silná.Kolečka z jelítek osmažíme na pánvi a sádle po obou stranách na prudkém ohni - musí být pěkně opečená.Když jsou již opečená do chřupava, přidáme do pánve kostičky z nakrájených z jablek.Smažíme spolu s jelítky ještě asi 5 minut.Podáváme na horké míse např. navršené na opečené bagetě.
ZPĚT do kapitolyHOME