Vepřové špízy s arašídovou omáčkou
(Z kalendáře "Evropská menu 2008", vydal Reda a.s. Praha v roce 2006)

  • Suroviny:
  • 250 g masa z kýty
  • mletý pepř
  • 1 zarovnaná lžíce škrobu
  • 1 menší jablko
    Na arašídovou omáčku:
  • 4 lžíce vyloupaných nesolených arašídů
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kari koření
  • 250 ml zeleninového vývaru

    Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a z každé strany poprášíme škrobem.
  • Jablko zbavíme slupky a nakrájíme na kousky
  • Pak střídavě kousky jablek s masem napichujeme na dřevěné špejle nebo kovové špízy.
  • Špízy opékáme na horkém oleji asi šest minut ze všech stran.
  • Mezitím nasekáme vyloupané arašídy
  • Špízy odložíme na teplé místo a výpek na pánvi zředíme sójovou omáčkou, vmícháme kari koření, přilijeme zeleninový vývar a necháme krátce povařit.
  • Přidáme nasekané arašídy a dochutíme solí a pepřem.
  • Podáváme špízy přelité arašídovou omáčkou a se zeleninou.
    »Někteří lidé pijí celý život pouze z jednoho pramene. Nejenom vodu. I nekteří čeští turisté si takto počínají. Vodu na čaj sice čerpají z místních zdrojů, protože je zadarmo, ale potraviny si vezou z domova; ne proto, že si mohou dovolit, nýbrž proto, že si myslí, že jinak by si to dovolit nemohli. A tak ve stínu pyramid, na úpatí ledovců či na břehu oceánu pojídají své lečo s klobásou nebo hovězí na divoko. Bouillabaisse, minestrone či gaspacho nemohou soutěžit s jejich hrachovkou ze sáčku. Oni sami cestují, ale jejich jazyk zůstává doma. Je to cestování stylově nedůsledné, a celkem zbytečné, protože právě místní lidová jídla bývají levná. Často je to jen maličkost, talíř polévky, trochu sýra, zákusek, co nám vždycky zanechá v ústech nezapomenutelnou chuť tamního kraje.«

    (Jaroslav Vácha, český spisovatel: Cesta a poutníci", Olympia praha 1989)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]