Vařené vepřové maso a ovar
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka". str. 89, Merkur Praha 1975, česká kuchyně)
Na vaření vepřového masa kupujeme výhradně maso mladé a to ramínko, plec, koleno nebo žebírka - vepřová žebírka jsou část hrudníku s příčně přeseknutými žebry, nesmíme je zaměňovat s kotletami, které jsou ze hřbetu a na vaření se nehodí.Připravujeme-li vepřové jako ovar, kupujeme kolena, jazýček nebo hlavu.Ovar nevaříme nikdy zcela doměkka; má být mírně tuhý.Podáváme k němu chléb a čerstvě ustrouhaný křen. Zčernání nastrouhaného křenu předejdeme, promícháme.li ho s malým množstvím sladkokyselé marinády.Vařené vepřové maso podáváme s dušenou zeleninou, chlebem.Vývar použijeme na polévku a část na podlévání zeleniny, pokud ji k tomu připravujeme.
Vařené vepřové maso podle Elek Magyara
(Elek Magyar: "Kuchařka labužník", str. 105, Pannonia Budapešť 1960, maďarská kuchyně)
Nepříliš tučná žebírka z mladého vepře dáme do osolené horké vody s kmínem.Nejdříve je prudce povaříme a pak zvolna dovaříme doměkka (asi během 1,5 až 2 hodin).Podáváme s kyselým zelím, kapustou, tuřínem nebo zelným salátem či chlebem.
»Katastrofální neznalost druhů masa zjistil nejnovější průzkum mezi britskými spotřebiteli. Až 17 procent z dotázaných by u řezníka klidně požadovalo vepřová křidýlka. Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla. Průzkum, který se konal mezi tisícem dospělých lidí, se uskutečnil v rámci Národního týdne řezníků. "Myšlenka, že by slanina mohla létat, je sice lákavá, ale děsí mne představa, jak malé znalosti lidé mají o mase. A to přesto, že televizi zaplavují desítky pořadů o vaření," řekl deníku "The Telegraph Bed Eddington", editor "The Meat Trade Journal", který každoroční akci organizuje. Situaci kritizuje i Charlie Shaw, ředitel Gingerova vepřového řeznictví v londýnském Borough Market. "Jsme národ milovníků masa, výsledky průzkumu jsou srdcervoucí. S tak malou znalostí základních surovin se lidé sami připravují o mnoho pochoutek, které by si mohli připravit," komentuje.0171« - (Zdroj: Hobby.cz, 18.3.2011)
ZPĚT do kapitolyHOME