Vepřová žebírka s jablečným křenem
(Z časopisu "Apetit". str. 79, 2008, česká kuchyně)

Vepřová žebírka; Hotel Krakonoš Rokytnice nad Jizerou Suroviny pro 4-6 osob:
  • 1 1/2 kg masitých vepřových žebírek z bůčku, s boku
  • 1 palička česneku, drcené
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl a pepř
    Na jablečný křen:
  • 150 g čerstvého křenu, oloupaného
  • 2 jablka, oloupaná zbavená jádřince
  • 50 ml teplého hovězího vývaru (není nutný)
  • 1/2 lžičky moučkového cukru
  • 2 lžičky citrónové štávy
  • 1 lžička octa

    Postup přípravy:
  • Žebírka rozsekáme asi na 10 cm kousky. Vložíme je do pekáčku, osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme drceným česnekem.
  • Podlijeme na pekáčku 100 ml vody a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 1,5 hodiny. Během pečení podléváme vodou a přelíváme vypečenou šťávou.
  • Mezitím nastrouháme křen i jablka.
  • V misce křen pokapeme citrónovou šťávou, zalijeme vývarem a minutku necháme vsáknout.
  • Vmícháme ostatní přísady, osolíme a necháme v ledničce rozležet.
  • Když je maso měkké a upečené dokřupava, podáváme na prkénku s chlebem a připraveným jablečným křenem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]