Vepřová žebírka s jablečným křenem
(Z časopisu "Apetit". str. 79, 2008, česká kuchyně)
Suroviny pro 4-6 osob:1 1/2 kg masitých vepřových žebírek z bůčku, s boku1 palička česneku, drcené1/2 lžičky kmínusůl a pepř
Na jablečný křen:150 g čerstvého křenu, oloupaného2 jablka, oloupaná zbavená jádřince50 ml teplého hovězího vývaru (není nutný)1/2 lžičky moučkového cukru2 lžičky citrónové štávy1 lžička octa
Postup přípravy:Žebírka rozsekáme asi na 10 cm kousky. Vložíme je do pekáčku, osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme drceným česnekem.Podlijeme na pekáčku 100 ml vody a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 1,5 hodiny. Během pečení podléváme vodou a přelíváme vypečenou šťávou.Mezitím nastrouháme křen i jablka.V misce křen pokapeme citrónovou šťávou, zalijeme vývarem a minutku necháme vsáknout.Vmícháme ostatní přísady, osolíme a necháme v ledničce rozležet.Když je maso měkké a upečené dokřupava, podáváme na prkénku s chlebem a připraveným jablečným křenem.
ZPĚT do kapitolyHOME