Tatranské kotlety
(Obecně známý a velmi oblíbený recept, září 2008, slovenská kuchyně)Tatranské kotlety - se liší od většiny zapékaných kotlet hlavně přítomností konzervovaného leča, které dává pokrmu lahodnou a typickou chuť. I když jde o recept uvedený téměř v každé internetové kuchařce ve stejném surovinovém složení, tak do DDK zařazena nebyla. Moji dceru Kamilku Kroupovou, která měla na starosti stravování u jedné brněnské firmy, na ně upozornil jeden ze strávníků a doporučil je zařadit do jídelníčku. Měly velký úspěch a když jsem ochutnal, bez rozmyšlení jsem je i já zařadil do této sbírky. Jsou velmi chutné, na přípravu jednoduché a určitě sem patří.
Suroviny na 4 porce:4 libovější kotlety s kostí4 plátky anglické slaniny1 sklenice sterilovaného leča bez klobásek100 g měkkého salámu nebo šunky200 g tvrdého sýra (eidam apod.), nastrouhanéhosmetana ke šlehánísůl a pepř
Příloha: vařené brambory, bramborové pyré
Postup přípravy:Kotlety naklepeme, po obvodu nakrojíme, osolíme a opepříme.Kotletami vyložíme pekáček a každou poklademe plátkem anglické slaniny.Na povrch kotlet rozetřeme ze sklenice sterilované lečo (bez uzeniny) a pak pokryjeme kolečky měkkého salámu nebo šunky.Vše zalijeme smetanou ke šlehání a posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Vložíme do předhřáté trouby na 180-190°C a necháme zapéct po dobu asi 40 minut dozlatova.Podáváme s vařenými brambory nabo bramborovou kaši se zeleninovým salátem.
ZPĚT do kapitolyHOME