Pečený bůček na černém pivu z blumami
(Recept z časopisu "Delikatesy", str. 93 červen 2008, česká kuchyně)
Suroviny:600 g vepřového bůčku, na větší kostky500 g blum, bez pecek a rozpůlené200 ml černého piva100 ml rumu3 lžíce blumové nebo rybízové marmelády6 stroužků česnekujíška na zahuštění podle potřebycukr a citrónová šťáva na dochucenímletý pepř a sůl.
Příloha: houskový knedlík
Postup přípravy:Větší kostky nakrájené z vepřového bůčku osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.Vložíme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme poklicí a uložíme do druhého dne v chladu.Masové kostky z bůčku pak rozložíme na pekáčku, přelijeme pivem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C.Pečeme pod poklicí za občasného promíchání asi jednu hodinu.Pak poklici odklopíme, přidáme půlky blum a společně dopečeme doměkka a dozlatova.Vypečenou šťávu z pekáčku slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu a krátce povaříme.Pokud máme rádi omáčku hustší, zahustíme ji jíškou (může být i instantní Knorr).Na závěr dochutíme solí a cukrem, případně několika kapkami citrónové šťávy. Upečené maso s blumami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky.
Poznámka:
Pomologie slivoní rozlišuje pouze mezi slívami a rynglemi (renklódami). Ryngle neboli blumy jsou pomologická skupina slivoní s kulatými, sladkými, aromatickými, různě zbarvenými plody (modré, zelené) s tuhou dužninou, kterou lze lehce oddělit od pecky. Jsou většinou téměř kulovité (Althanova, Zelená, Oullinská, Wazonova) přičemž mají tužší konzistenci a jsou vhodnější pro transport, protože se snadno neomačkají. Jsou zdrojem vitamínu C, draslíku a mnoha dalších minerálních látek. Obsahují jedinečné fenolové látky s antioxidačními účinky, chránícími před volnými radikály. Pomáhají také při onemocnění ledvin a vysokého tlaku, podporují vylučování cholesterolu. Proti tomu slívy mohou být kulovité (Malvazinka), mírně protáhlé (Ruth Gestetter), vejčité (Victoria), ale hlavně jejich konzistence je měkčí a více šťavnatá. Nejsou pro transport příliš vhodné.
ZPĚT do kapitolyHOME